Tuomari määräsi Trumpin esittämään veroilmoitustietonsa piirisyyttäjälle

New York Timesin mukaan Trumpin on esitettävä henkilökohtaiset ja yhtiöidensä verotiedot kahdeksan vuoden ajalta. LEHTIKUVA / AFP LEHTIKUVA / AFP

STT

Yhdysvalloissa liittovaltion tuomari määräsi maanantaina presidentti Donald Trumpin toimittamaan veroilmoituksensa Manhattanin alueen piirisyyttäjälle, kertovat mediat.

New York Timesin (NYT) mukaan Trumpin on esitettävä henkilökohtaiset ja yhtiöidensä verotiedot kahdeksan vuoden ajalta.

Presidentin asianajajat kertoivat heti, että he valittavat määräyksestä. Guardianin mukaan on vielä epäselvää, onko presidentin luovutettava verotietonsa jo valituksen käsittelyn aikana. Vetoomustuomioistuin ehätti väliaikaisesti jäädyttää tuomarin päätöksen heti maanantaina.

Tuomari Victor Marreron mukaan virassa olo ei tee presidenttiä immuuniksi rikostutkinnoille, vaikka Trump on näin väittänyt.

NYT:n mukaan Yhdysvaltain perustuslaki ei suoraan vastaa kysymykseen, voiko istuvaa presidenttiä syyttää rikoksesta. Korkein oikeus ei ole linjannut asiassa.

Oikeusministeriö puolestaan on tulkinnut, että liittovaltioiden syyttäjät eivät voi syyttää presidenttiä tämän ollessa virassa. Presidenttejä on kuitenkin voitu tutkia liittovaltiotasolla. Oikeusministeriön määräys ei sido paikallistasoa eli esimerkiksi piirisyyttäjiä, lehti kertoo.

Tuomari Marreron mukaan syytesuojan ei voi ajatella suojaavan presidenttiä rajattomasti miltä tahansa tutkinnalta.

Republikaanien ehdokkaana virkaan noussut Trump kommentoi asiaa Twitterissä sanomalla, että "kaikilla rintamilla epäonnistuneet" demokraatit ajavat nyt New Yorkin syyttäjiä presidentin kimppuun.

–  Tällaista ei ole koskaan tapahtunut yhdellekään presidentille. Ei lähimainkaan, Trump kirjoitti.

Presidentinvaalikampanjansa aikana Trump lupasi julkistaa verotietonsa.

<story-element type="paragraph"> Syyttäjä selvittää, maksettiinko naisia hiljaisiksi

Piirisyyttäjä haluaa Trumpin verotiedot tämän kirjanpitoa hoitavalta konsulttiyritys <Company>Mazars USA:lta.</Company> Verotietoja pyydetään osana tutkintaa väitteistä, joiden mukaan Trumpin entinen asianajaja Michael Cohen olisi yrittänyt maksaa hiljaiseksi Trumpin kanssa suhteessa olleen pornonäyttelijä Stormy Danielsin.

Cohenin on kerrottu järjestelleen rahaa myös niin ikään Trump-suhteestaan kertoneelle Playboy-malli Karen McDougalille.

Väitetyt suhteet sijoittuvat aikaan ennen Trumpin presidenttiyttä. Trump on kiistänyt suhteet.

Cohen itse sai kolmen vuoden tuomion veropetoksesta, väärien tietojen antamisesta kongressille ja vaalikampanjan rahoitukseen liittyvistä rikoksista. Cohenin mukaan Trump oli yllyttänyt häntä maksamaan toiselle naisista Trumpin kampanjavaroista, mikä olisi voinut tuoda myös Trumpille syytteitä.

Trump on sekä kiistänyt rahojen maksun että väittänyt, ettei niiden maksamisessa ollut mitään laitonta.

Viranomaiset ja kongressi puolestaan ovat halunneet julkisiksi tiedot Trumpin itsensä ja hänen yritystensä maksamista veroista. Trump on neljään vuosikymmeneen ensimmäinen presidentti, joka ei ole julkistanut verotietojaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.