Kaarle Kustaa järjesteli osan lapsenlapsistaan Ruotsin kuningashuoneen ulkopuolelle: Madeleinen lapset eivät enää ole "kuninkaallisia korkeuksia"

Carl Philipin ja Madeleinen lapset saavat vapaamman roolin yksityishenkilöinä mutta eivät enää taattua elatusta.

Kuningas Kaarle Kustaa (oik.), prinssi Carl Philip (vas.) ja prinsessa Sofia ristiäisissä joulukuussa 2017. Jonas Ekströmer / Lehtikuva

STT, TT

Prinssi Carl Philipin ja hänen sisarensa prinsessa Madeleinen lapset eivät enää ole Ruotsin kuningashuoneen virallisia jäseniä eikä heitä kutsuta "kuninkaallisiksi korkeuksiksi".

– He eivät voi odottaa elinkustannustensa kattamista hoville myönnetyistä varoista, valtakunnanmarsalkka Fredrik Wersäll kertoi uudistuksesta lehdistötilaisuudessa maanantaina.

Toisaalta lapset, joita on yhteensä viisi, ovat yksityishenkilöinä vapaita ottamaan kantaa asioihin ja valitsemaan esimerkiksi ammattinsa ilman kuningashuoneen jäsenen rajoituksia.

Kuningas Kaarle Kustaan päätöksen tarkoituksena on hovin mukaan selkeyttää sitä, ketkä kuninkaallisen perheen jäsenet edustavat Ruotsia valtionpäälle kuuluvissa tilaisuuksissa tai tämän asemaan liittyvissä virallisissa yhteyksissä.

Tulevaisuudessa Ruotsia voivat valtionpään roolissa edustaa kuningas itse ja kuningatar Silvia sekä kruununprinsessa Victoria ja tämän puoliso prinssi Daniel. Kruununprinsessan kaksi lasta, prinsessa Estelle ja prinssi Oscar, ovat edelleen kuningashuoneen jäseniä.

Wersällin mukaan Carl Philip ja Madeleine ovat tyytyväisiä siihen, että heidän lastensa rooli on nyt aiempaa vapaampi ja selkeämpi.

Päätös supistaa Ruotsin kuningashuoneen kokoa. Carl Philipin ja Madeleinen lapset ovat jatkossakin kuninkaallisen perheen jäseniä ja pitävät heille myönnetyt herttuan ja herttuattaren arvonsa.

Carl Philip, tämän puoliso prinsessa Sofia sekä prinsessa Madeleine jatkavat toimintaansa perustamissaan säätiöissä. Lisäksi kuningas voi päättää antaa heidän hoidettavakseen joitakin virallisia tehtäviä.

Prinsessa Madeleinen puolisolla Christopher O'Neillillä ei ole missään vaiheessa ollut kuninkaallista arvonimeä.

Ruotsin kuningashuoneessa on jatkossa kymmenen jäsentä: kuninkaan ja kuningattaren sekä heidän kolmen lapsensa lisäksi kruununprinsessa Victorian ja prinssi Carl Philipin puolisot, Victorian kaksi lasta sekä kuninkaan sisar, prinsessa Birgitta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.