Amerikkalaiset ekonomistit huolissaan – kauppakonfliktit painavat talouskasvua

Vastaajien näkemykset ovat kesän aikana muuttuneet selvästi pessimistisemmiksi muun muassa yltyvän protektionismin ja kauppakiistojen takia. LEHTIKUVA/AFP

STT

Amerikkalaiset ekonomistit ovat huolissaan Yhdysvaltojen talouskasvun näkymistä, mutta taantumapelko näyttää hieman lientyneen, ilmenee tänään julkaistusta kyselystä. National Association for Business Economics (NABE) kertoo, että sen kyselyn mukaan ekonomistit odottavat talouskasvun ensi vuonna hidastuvan alle kahden prosentin, ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2016. Tälle vuodelle kyselyssä ennakoidaan 2,3 prosentin kasvua, mutta ensi vuonna tahdin odotetaan jäävän 1,8 prosenttiin.

Vastaajien näkemykset ovat kesän aikana muuttuneet selvästi pessimistisemmiksi muun muassa yltyvän protektionismin ja kauppakiistojen takia. Vastaajista 80 prosenttia arvioi kehityssuunnan kulkevan lähiaikoina alaspäin, kun kesäkuussa tätä mieltä oli vasta 60 prosenttia.

Yli puolet vastanneista nimesi kauppapolitiikan keskeiseksi talouskehitystä heikentäväksi riskiksi ensi vuonna. Noin 85 prosenttia vastanneista on laskenut arviotaan talouskasvusta kauppapolitiikan vuoksi. Noin kolmasosa odottaa kauppapolitiikan ongelmien heikentävän kasvua ensi vuonna yli prosenttiyksikön neljänneksellä, kaksi kolmannesta alle 0,25 prosenttiyksiköllä.

Enemmistö vastaajista odottaa, että Yhdysvaltojen keskuspankki pitää ohjauskorkonsa ennallaan loppuvuoden, mutta osa odottaa vielä yhtä koronlaskua tälle vuodelle. Ensi vuodelle ennakoidaan ainakin yhtä koronlaskua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.