Taloussanomat: Jyväskylä käytti omaishoidon rahat johonkin muuhun tarkoitukseen

THL:n kyselyyn vastanneista kunnista vain 23 käytti omaishoitoon varatun rahan tarkoitetusti.

Omaishoitoon tarkoitetut rahat valuivat Jyväskylässä ja monessa keskisuomalaisessa kunnassa muuhun tarkoitukseen. Sauvo Jylhä

Katri Nieminen

Taloussanomat kertoo, että Sipilän hallituksen omais- ja perhehoitoon kunnille antama määräraha on valunut monessa kunnassa johonkin muuhun tarkoitukseen kuin omais- tai perhehoitoon.

Edellinen Juha Sipilän (kesk) hallitus kohdensi omaishoitoon asteittain merkittävästi lisärahaa. Vuosina 2016–2018 kunnat saivat valtion määrärahaa omaishoidon kehittämiseen kaikkiaan yli 300 miljoonaa euroa, josta pieni osa oli perhehoitoon.

Lopputulos oli kuitenkin se, että lukuisissa kunnissa omaishoitajat eivät nähneet rahoista senttiäkään. Ne saattoivat mennä esimerkiksi rakentamiseen tai teidenhuoltoon.

THL:n tekemään kyselyyn rahojen käytöstä vastasi 105 kuntaa. Kaikki kunnat eivät edes tienneet lisärahasta.

Puolet kunnista vastasi, että määrärahalla ei ollut vaikutusta tai sitä ei edes ohjattu omaishoitoon. Vain 23 kuntaa kertoi, että lisäraha meni omaishoidon palveluihin.

54 kuntaa ei käyttänyt rahoja sosiaali- ja terveysministeriön tarkoittamalla tavalla tai ilmoitti, että rahoilla ei ollut vaikutusta. Eräs näistä kunnista on Taloussanomien mukaan Jyväskylä. Myöskään Hankasalmi, Multia, Viitasaari ja Pihtipudas eivät käyttäneet rahaa omaishoitoon, vaan johonkin muuhun.

Keski-Suomesta löytyy kuitenkin myös kuntia, jotka käyttivät rahat tarkoitetusti.

Kyselyyn vastanneista kunnista 23 ilmoitti, että raha on suunnattu omaishoidon palveluihin ja kaikkiaan 50, että lisämäärärahaa on hyödynnetty omaishoidon palvelujen kehittämisessä eri tavoin. Keski-Suomessa tällaisia kuntia olivat muun muassa Laukaa, Keuruu ja Petäjävesi.

Osasta kuntia tai kuntayhtymiä puuttui tieto, miten rahat oli käytetty. Keskisuomalaisista kunnista tai kuntayhtymistä tällaisia olivat muun muassa Jämsä-Kuhmoinen, Konnevesi, Luhanka, Muurame, Joutsa, Saarikka ja Äänekoski.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut