Li Andersson tavoittelee jatkokautta vasemmistoliiton johdossa

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson kertoi tulevaisuuden suunnitelmistaan tiedotustilaisuudessa Helsingissä 24. syyskuuta 2019. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

STT

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson tavoittelee jatkokautta puolueensa johdossa. Uusi puheenjohtajisto valitaan marraskuussa järjestettävässä puoluekokouksessa.

Toistaiseksi kukaan muu ei ole ilmoittanut olevansa kiinnostunut puheenjohtajan pestistä.

– Kisa tulee, jos on tullakseen, Andersson kommentoi.

Tiedotustilaisuudessa Andersson perusteli jatkotoiveitaan sillä, että hän haluaa olla mukana tekemässä vasemmistoliitosta entistä vahvemman poliittisen toimijan.

Andersson arvioi, että vasemmistoliiton kenttä on ollut tyytyväinen hallitustyöhön. Puolue järjesti hallitukseen menosta jäsenäänestyksen, jonka tulos oli selvästi hallitukseen menon kannalla.

Hän nostaa esiin perusturvan ja varhaiskasvatuksen parannukset, joita on tehty jo ensimmäisessä budjetissa.

Anderssonin mukaan vasemmistoliitto haluaa pitää huolta myös siitä, että hallituksen päätökset pysyvät linjassa kunnianhimoisen ilmastotavoitteen kanssa. Hiilineutraalius tarkoittaa sitä, että ilmaan pääsee saman verran hiilidioksidipäästöjä kuin niitä pystytään sitomaan.

Suomi tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä. Hiilineutraalius tarkoittaa sitä, että

Andersson pitää yhtenä tärkeimmistä toimista ensi keväänä aloitettavaa energiaverouudistusta.

– Siellä liikutellaan rahallisesti isoja paloja, kun linjauksia tehdään, Andersson sanoo.

<story-element type="paragraph"> Ääniharava kevään vaaleissa

Anderssonin johdolla vasemmistoliitto nosti kannatustaan ja keräsi kevään eduskuntavaaleissa 16 paikkaa eduskuntaan. Andersson itse sai Varsinais-Suomen vaalipiirissä yli 24 500 ääntä ja oli koko maan toiseksi suurin ääniharava.

Hänet valittiin vasemmistoliiton puheenjohtajaksi vuonna 2016. Voiton sinetöi tuolloin jäsenäänestys, jossa hän oli ylivoimaisesti suosituin ehdokas.

Marraskuun puoluekokouksessa on kuitenkin luvassa muutoksia puoluejohtoon, sillä ensimmäinen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Sarkkinen kertoi Kansan Uutisissa, ettei aio hakea jatkokautta.

Sarkkinen odottaa lasta ja on jäämässä vanhempainvapaalle marraskuussa.

Sarkkisen on tarkoitus aloittaa Aino-Kaisa Pekosen (vas.) jälkeen sosiaali- ja terveysministerinä hallituskauden puolivälissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.