Matkailututkija: Perinteisen pakettimatkailun aika on ohi – Tjäreborgin voi olla vaikea korvata Thomas Cookin järjestämiä lentoja

Matkatoimisto Tjäreborgin logo Kampin kauppakeskuksen seinässä Helsingissä 23. syyskuuta 2019. Tjäreborg on perunut maanantain lähtevät lennot emoyhtiö Thomas Cookin konkurssin vuoksi. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

STT

Turun yliopiston talousmaantieteen tutkijatohtori Juulia Räikkönen sanoo matkanjärjestäjä <Company>Thomas Cookin</Company> konkurssin olevan merkki siitä, että perinteisen pakettimatkailun suuruuden aika alkaa olla ohi.

Matkalle haluava voi vaivatta etsiä itse lentoja ja majoitusta netistä, joten pakettimatkalle löytyy helppoja vaihtoehtoja. Thomas Cookin kaataneita vaikeuksia on arveltu brexitin ja yhtiön tekemien huonojen investointien seurauksiksi, mutta kuluttajien käyttäytymisen muutos myllertää alaa kaikkialla maailmassa. Murros näkyy myös Suomessa.

–  Suomalaiset ovat olleet pakettimatkailun maailmanennätyskansaa, mutta kyllä meilläkin pakettimatkojen osuus on selkeästi laskussa, Räikkönen sanoo STT:lle.

Toisaalta matkanjärjestäjät eivät ehkä ole kyenneet uudistamaan tarjontaansa riittävästi, Räikkönen pohtii.

–  Pakettimatkailutuote on pysynyt yllättävän samanlaisena vuosikymmenet.

Thomas Cook -konserniin kuuluvan <Company>Tjäreborgin</Company> kohtaloa on tässä vaiheessa vielä vaikea arvioida, Räikkönen sanoi. Tjäreborg on lennättänyt matkailijoitaan emokonsernin lentokoneilla, joiden korvaaminen pikavauhtia voi osoittautua vaikeaksi.

Paikalliset vaikutukset pakettimatkojen kohteissa voivat olla suuria, sillä suurilla matkanjärjestäjillä on omien lentokoneiden lisäksi myös omia hotelleja, bussiyhtiöitä ja retkenjärjestäjiä. Vaikutukset tuntuvat Suomessakin, sillä Thomas Cook on tuonut brittituristeja Lappiin.

Muiden tekijöiden lisäksi myös ilmastonmuutos vaikuttaa turismiin. Lentämistä vältteleviä kuluttajia on jonkin verran, mutta matkamyyntiä painoi viime kesänä Pohjois-Euroopan poikkeuksellinen kuuma kesä.

–  Kun ilmasto lämpenee pohjoisessa, ei ole enää vastaavaa tarvetta lähteä vielä kuumempiin oloihin Välimerelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.