Islaminuskoinen mies pyysi rukoushetkiä, Helsingin kaupunki ei ottanutkaan töihin – käräjiltä tuomio työsyrjinnästä

Käräjäoikeuden mukaan miehen tarve rukoushetkille vaikutti tosiasiallisesti siihen, että työsopimusta ei tehty. LEHTIKUVA / LAURA UKKONEN

STT

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi torstaina sakkoihin kaksi Helsingin kaupungin työntekijää, jotka olivat syrjineet islaminuskoista työnhakijaa.

Kyse oli tapahtumista vuosien 2016 ja 2017 vaihteessa. Muslimimies oli hakenut ja valittu projekti-insinöörin tehtävään Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimistoon (ATT). Kun mies meni allekirjoittamaan työsopimusta, hän toi esille, että tarvitsee uskontoonsa kuuluvia rukoushetkiä varten viisi minuuttia palkatonta vapaata päivittäin sekä perjantaisin tunnin.

Tilanteessa olivat läsnä ATT:n toimitusjohtajaa sijaistanut rakennuttamisjohtaja sekä henkilöstövastaava. Kuultuaan rukoushetkistä rakennuttamisjohtaja päätti, ettei työsopimusta allekirjoiteta vielä, koska hän halusi kysyä asiasta toimitusjohtajalta.

Päivä sen jälkeen kun toimitusjohtaja oli palannut töihin, rakennuttamisjohtaja ilmoitti miehelle, ettei sopimusta tehdä ollenkaan.

<story-element type="paragraph"> Hakija tarjoutui joustamaan rukoushetkistä

Rakennuttamisjohtaja, toimitusjohtaja ja henkilöstövastaava olivat erimielisiä siitä, milloin ja kuka oli päättänyt, ettei työsopimusta tehdä ja kuka oli asiasta vastuussa. Oikeudenkäynnissä esitettiin todisteena toimitusjohtajan ja henkilöstövastaavan sähköposteja.

Kuultuaan sopimuksen peruuntumisesta työnhakija oli lähettänyt rakennuttamisjohtajalle ja henkilöstövastaavalle sähköpostin. Siinä hän tarjoutui joustamaan rukouksesta esimerkiksi tärkeän kokouksen vuoksi sekä toi esille, että aivan työpaikan vieressä sijaitsee moskeija.

Samana päivänä henkilöstövastaava lähetti rakennuttamisjohtajalle ja toimitusjohtajalle sähköpostin, jossa kirjoitti, että ”Suomen kieli ei olekaan enää niin sujuvaa (tosi paljon virheitä), ja tuntuu että hän haluaa nyt tänne juuri tuon moskeijan vuoksi. Minä sanoisin edelleen Ei!". Tähän toimitusjohtaja vastasi "Samat sanat".

Käräjäoikeus katsoi viestien osoittavan, että henkilöstövastaava oli vastustanut miehen palkkaamista ja että toimitusjohtaja oli ollut samaa mieltä. Rakennuttamisjohtaja sen sijaan ei osallistunut viestittelyyn.

<story-element type="paragraph"> "Työnantajalla ei ole velvollisuutta rukoushetkien järjestämiseen"

Käräjäoikeuden mukaan miehen tarve rukoushetkille vaikutti tosiasiallisesti siihen, että työsopimusta ei tehty. Näin ollen mies asetettiin epäedulliseen asemaan uskontonsa vuoksi.

Oikeus huomioi, että työnantajalla ei ole ehdotonta velvollisuutta rukoushetkien järjestämiseen. Käsillä olleessa asiassa tuli kuitenkin ilmi, että rukoushetket olisivat olleet toteutettavissa muun muassa ruokataukojen avulla.

Käräjäoikeus tuomitsi toimitusjohtajan työsyrjinnästä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta 40 päiväsakkoon, joista kertyy hänen tuloillaan maksettavaa 1  800 euroa. Henkilöstövastaava sai avunannosta työsyrjintään 20 päiväsakkoa, joista kertyi 760 euroa maksettavaa. Lisäksi heidät tuomittiin maksamaan yhteisvastuullisesti syrjityn miehen oikeudenkäyntikuluja noin 4  400 euroa.

Rakennuttamisjohtajan työsyrjintäsyytteen käräjäoikeus hylkäsi. Oikeuden mukaan hän toimi asianmukaisesti, kun siirsi asian esimiehensä eli toimitusjohtajan päätettäväksi.

Helsingin kaupunki ja työnhakija sopivat asian jo aiemmin. Sovintosopimuksen mukaan kaupunki maksoi miehelle 36  000 euroa korvauksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.