Vallankumouskaartin komentaja: Irania syytetään kaikista välikohtauksista, koska se on niin vahva

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo (vas.) tuomitsi Saudien öljytuotantoon kohdistuneet iskut Iranin sotatoimina

STT

Iranin vallankumouskaartin komentajan mukaan Iran on valtiona niin vahva, että sitä syytetään valheellisesti kaikista alueellisista välikohtauksista, kertoo iranilainen Fars-uutistoimisto.

Kaikki tiet sille, että Iranin viholliset voisivat soluttautua maahan on suljettu, sanoo vallankumouskaartin komentaja kenraalimajuri Hossein Salami. Hän myös painottaa maan rajavartijoiden olevan valppaana.

–  Olemme sellaisten huolten yläpuolella, ja vihollisemme tietävät sen myös. Tänä päivänä olemme niin vahvoja, että heidän on pakko valheellisesti syyttää meidän olevan jokaisen välikohtauksen takana, Salami sanoi Farsin mukaan.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo tuomitsi aiemmin Saudi-Arabian öljyntuotantoon tehdyt iskut.

–  Tämä oli Iranin hyökkäys, Pompeo kertoi toimittajille lentokoneessaan ennen kuin se laskeutui Jeddan kaupunkiin Saudi-Arabiaan.

Pompeo kertoi öljyntuotantoiskujen olleen Iranin sotatoimi. Pompeon kommenttien pelätään lisäävän laajemman konfliktin uhkaa Persianlahdella.

<story-element type="paragraph"> Lähde: Iranin korkein johto hyväksyi iskun

Pompeo saapui myöhään eilisiltana vierailulle Saudi-Arabiaan, jossa hän tapasi kruununprinssi Mohammed bin Salmanin keskustellakseen iskuista ja Yhdysvaltojen reaktiosta. Tänään Pompeo vierailee Arabiemiraateissa, jossa hän jatkaa keskusteluja iskuista paikallisten liittolaisten kanssa.

Saudi-Arabia paljasti tuoreeltaan todistusaineistoa, joka sen mukaan todistaa iskujen olleen Iranin tukemia. Todistusaineisto koostui sirpaleista, jotka olivat saudien mukaan 25 dronen ja risteilyohjuksen osia. Saudien mukaan näillä oli ammuttu kahta maan itäosassa sijaitsevaa tuotantolaitosta.

–  Iskut tulivat pohjoisesta, ja ne ovat kyseenalaistamatta Iranin tukemia, puolustusministeriön edustaja Turki al-Maliki kertoi.

Hän ei kuitenkaan kertonut, uskovatko saudiviranomaiset, että Iran olisi iskujen todellinen tekijä.

Uutiskanava CBS:n mukaan saudien löytämien aseiden piirilevyjen avulla voidaan selvittää niiden tarkka lentoreitti.

Nimeämättömän yhdysvaltalaisvirkamiehen mukaan Iranin korkein johtaja ajatollah Ali Khamenei olisi hyväksynyt iskun, kertoi CBS. Ehtona hyväksynnälle oli uutiskanavan lähteen mukaan iskun tekeminen niin, että Iranin osallisuus voitaisiin myöhemmin kiistää.

<story-element type="paragraph"> Todisteina julkaisemattomat satelliittikuvat

Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan kaikkein selkeimmät todisteet Iranin osallisuudesta ovat vielä julkaisemattomat satelliittikuvat, uutiskanava kertoo. Kuvien kerrotaan näyttävän, kuinka Iranin vallankumouskaarti tekee valmisteluja iskua varten Ahvazin lentotukikohdassa Lounais-Iranissa.

Lentotukikohdasta aseiden kerrotaan lentäneen Kuwaitin ilmatilan läpi vajaan 650 kilometrin matkan kohteisiinsa Saudi-Arabiassa. Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan satelliittikuvien merkitys ymmärrettiin vasta tapahtuneen jälkeen eikä niistä ollut siksi apua hyökkäyksen estämisessä.

Öljyntuotantolaitoksiin kohdistuneet iskut laittoivat maihin noin puolet Saudi Arabian öljyntuotannosta. Maa kertoi aiemmin, että se saa palautettua öljyntuotantonsa normaalille tasolle syyskuun loppuun mennessä.

<story-element type="paragraph"> Yhdysvallat turvaa Persianlahden rahtiliikennettä

Arabiemiraatit ovat seuranneet Saudi-Arabian esimerkkiä ja liittyneet Yhdysvaltojen johtamaan laivastoyhteistyöhön, jonka on määrä suojella Persianlahden rahtiliikennettä.

Yhdysvallat on pyrkinyt kokoamaan Persianlahdelle kansainvälisen turvallisuusosaston, joka vastaisi kaupan ja öljynkulun suojelemisesta Hormuzin salmessa. Turvallisuusjoukkoon ovat tähän mennessä liittyneet Australia, Britannia ja Bahrain.

Noin kolmasosa maailman merien kautta kulkevasta öljystä kulkee salmen läpi. Suojelulaivaston perustamisen taustalla ovat öljynviennille kriittisen Hormuzin salmen alueella tapahtuneet lukuisat iskut. Salmessa on viime kuukausien aikana muun muassa otettu haltuun tankkereita ja tehty iskuja tuotantolaitoksiin.

–  Arabiemiraatit päättivät liittyä allianssiin tukeakseen alueellisia ja kansainvälisiä ponnisteluja merenkäyntiin sekä torjuakseen kansainväliseen kauppaan kohdistuvia uhkia, Arabiemiraattien kansainvälisen yhteistyön viraston johtaja Salem Mohammed al-Zaabi kertoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.