Hovioikeuden mukaan valehoitaja ansaitsi saada palkkaa tekemästään työstä – Lempäälän valehoitajan maksettavaksi määrätyt korvaukset romahtivat

Turun hovioikeus pudotti Lempäälän valehoitajalle maksettavaksi määrättyjä korvauksia. Lehtikuva / Jussi Nukari

STT

Turun hovioikeus on leikannut merkittävästi korvauksia niin kutsutussa Lempäälän valehoitajan jutussa.

Kolmikymppinen nainen työskenteli Lempäälässä Pirkanmaalla sairaanhoitajana tai sairaanhoitajan sijaisena yli viisi vuotta ilman vaadittavaa pätevyyttä. Hän oli suorittanut ammattikorkeakoulussa vain 92 opintopistettä, kun sairaanhoitajan tutkintoon vaaditaan 210 pistettä. 140 pistettä vaaditaan siihen, että voi tehdä sairaanhoitajan sijaisuuksia.

Käräjäoikeuden mukaan nainen valehteli suorittaneensa tutkinnon ja väitti, että hänellä oli Valvirassa vireillä hakemus oikeudesta harjoittaa ammattia. Työtovereiden mukaan nainen hoiti tehtävänsä moitteettomasti, eikä potilasturvallisuuden ole väitetty vaarantuneen.

Nainen tuomittiin käräjäoikeudessa luvattomasta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisesta ja törkeästä petoksesta vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi hänet tuomittiin korvaamaan Lempäälän kunnalle liki 120  000 euroa maksettuja palkkoja.

<story-element type="paragraph"> Korvaukset putosivat kymmenekseen

Nainen valitti hoviin ja vaati korvausten kumoamista tai pienentämistä. Nainen vetosi siihen, että hän oli tehnyt työnsä virheettömästi ja palkka oli ollut vastike siitä työstä. Hänen mukaansa Lempäälän kunta oli myös myötävaikuttanut vahinkoon puutteellisilla työsuhteiden solmimis- ja valvomiskäytännöillään.

Hovioikeus katsoi, että koska nainen oli työskennellyt kunnan palveluksessa yhteensä yli viisi vuotta, hän oli oletettavasti saanut huomattavan käytännön kokemuksen sairaanhoitajan tehtävistä. Oikeus otti myös huomioon, ettei asiassa edes väitetty, että naisen työsuorituksessa olisi ollut moitittavaa.

Näin ollen hovioikeus katsoi, että naisen työsuorituksella oli ollut arvoa Lempäälän kunnalle ja naisella oli ollut oikeus vastikkeeseen tekemästään työstä. Hovioikeus arvioi kunnalle aiheutuneen vahingon määräksi kymmenen prosenttia naiselle maksetusta palkasta eli noin 18  800 euroa.

Hovioikeus antoi tuomionsa tiistaina. Siitä kertoi aiemmin Yle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.