EK: Määrä ei korvaa laatua työllisyystoimissa

EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen sanoo, että vaikka hallitus päätti peräti 25 työllisyystoimesta, ei niiden määrä korvaa laatua. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

STT

Elinkeinoelämän keskusliitossa ei olla vakuuttuneita eilisen budjettiratkaisun työllisyysvaikutuksista. EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen sanoo STT:lle, että vaikka hallitus päätti peräti 25 työllisyystoimesta, ei niiden määrä korvaa laatua.

–  Päävaikutelma on, että toimia on määrällisesti paljon, mutta laatu ei ole niin hyvä. Vähempikin riittäisi, jos olisi vaikuttavampia toimia.

–  Niin kova tavoite kuin 75 prosentin työllisyys vaatisi myös kovempia toimia. Me olemme esittäneet ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen porrastamista, mutta se ei tunnu kaikille maistuvan.

Listalta löytyy toki myönteisiäkin asioita, Pakarinen toteaa.

–  On hyvä, että työperäistä maahanmuuttoa aletaan nopeuttaa, niin että lupia saadaan nopeammin työ- ja elinkeinoministeriöstä. Se on pidemmällä aikavälillä vaikuttava asia.

Satsaukset työvoimapalveluihin ja palkkatukeen ovat vaikutuksiltaan epäselviä.

–  Ne voivat jäädä vaikutukseltaan hyvin pieneksi tai jopa negatiiviseksi.

Pakarinen huomauttaa, että kausitasoitettu työttömyys on polkenut paikallaan jo seitsemän kuukautta. Tuorein luku on 72,4 prosenttia. Tilastokeskus julkistaa elokuun työllisyysluvut ensi tiistaina.

–  Kansainvälinen suhdanne ei ole missään nimessä kirkastumassa, joten omissa käsissä olevat toimet korostuvat.

Myönteinen asia on myös yritysten poisto-oikeuksien määräaikainen kaksinkertaistaminen, millä pyritään saamaan vauhtia investointeihin. Laajennus tulee koskemaan myös palveluja eli ei pelkästään tuotantoon suunnattuja investointeja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.