Kuluttaja: Adlibris julkaisi nettisivuillaan natsimyönteistä tekstiä – verkkokirjakauppa poisti tekstin heti lehden yhteydenoton jälkeen

Adlibris on Pohjoismaiden suurin verkkokirjakauppa. Marko Kauko

STT

Pohjoismaiden suurimman verkkokirjakaupan <Company>Adlibriksen</Company> sivuilla oli elokuussa natsimyönteistä, ihmisoikeuksia ja demokratiaa vastustavaa tekstiä, Kuluttaja kirjoittaa.

Kirjoitus oli lehden mukaan laadittu Adolf Hitlerin Taisteluni-teoksen kuvaukseksi. Sama teksti löytyi <Company>Cdon.com</Company>-verkkokaupasta. Kumpikaan yritys ei ollut tietoinen tekstin julkaisusta niiden sivuillaan.

Adlibris ei esitarkasta tai sensuroi automaattisen tuotetietojärjestelmän kautta myyntiin tulevia tuotteita. Kirja poistettiin molempien yhtiöiden verkkosivuilta heti Kuluttajan yhteydenoton jälkeen elokuussa, lehti ilmoittaa.

<story-element type="paragraph"> Suomen laki ei velvoita ylläpitäjiä esimoderoimaan nettisivuja

Taisteluni-teoksen kuvauksena julkaistu teksti ei Kuluttajan mukaan itsessään riko lakia. Natsi-Saksan tekojen ihannointia ja vähättelyä sekä holokaustin kieltämistä ei ole kriminalisoitu Suomessa, toisin kuin monissa muissa Euroopan maissa.

Suomessa verkkosivustojen ylläpitäjille ei ole laissa asetettu velvollisuutta valvoa sisältöä ennen sen julkaisua, joten täällä voi törmätä asiattomuuksiin luotettavankin oloisella sivustolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.