Orpo: Budjettiesitys heikentää keskituloisten ostovoimaa – työmarkkinajärjestöjen mukaan työllistämistoimet eivät riittäviä

Kokoomuksen Orpon mukaan (oikealla) Rinteen hallituksen budjetilta puuttuu uskottava pohja. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

STT

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvostelee Twitterissä hallituksen budjettiesitystä muun muassa siitä, että se kiristää keskituloisten ostovoimaa. Hänen mukaansa keskituloiselle perheelle jää ensi vuonna käteen 320 euroa vähemmän kuin tänä vuonna. Lisäksi välilliset verot nousevat.

Orpo moittii budjettia siitä, ettei se huomioi lainkaan tavoitetta 75 prosentin työllisyysasteesta ja talouden tasapainosta vuonna 2023. Hänen mukaansa hallituksen budjetilta puuttuu näin ollen uskottava pohja.

Perussuomalaiset puolestaan kritisoi budjettiesitystä polttoaineverotuksen kiristämisestä. Hallituksen esitys kerätä 250 miljoonaa lisäeuroa polttoaineista nostaa niiden hintoja 6,5 senttiä, puolue laskee.

Kiristys lisää työssäkäynnin hintaa, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoo tiedotteessa.

Lisäksi perussuomalaiset arvostelee ulkomaisen työvoiman käytön helpottamista ja pitää työllisyystoimia riittämättöminä.

<story-element type="paragraph"> SAK iloitsee aktiivimallin poistumisesta

SAK riemuitsee siitä, että niin sanottu aktiivimalli poistuu ensi vuoden alussa. Järjestön mielestä kyse on suuresta helpotuksesta työttömille, koska aktiivimalli on koettu epäoikeudenmukaiseksi.

Palkkatuen uudistaminen, työttömien yksilölliset palvelut sekä karenssien uudistaminen ja kohtuullistaminen ovat SAK:n mukaan tärkeitä askeleita kohti Pohjoismaista työllisyyden hoitoa. Järjestö moittii kuitenkin esitystä siitä, että työvoimapalveluihin suunnatut lisärahat ovat vaatimattomia suhteessa tarpeeseen.

Toimihenkilöjärjestö STTK arvioi, että hallituksen panostukset työllisyysasteen nostamiseen ovat monessa suhteessa oikean suuntaisia. Järjestön mielestä esitetyillä toimilla työvoimapolitiikka tehostuu, mutta Suomi jää edelleen jälkeen muiden pohjoismaiden tasosta.

STTK:n laskelmien perusteella yksityinen palkkatuki pitäisi lähes kolminkertaistaa ja työvoimapalveluiden resurssit tuplata, jos halutaan saavuttaa pohjoismainen taso aktiivisessa työvoimapolitiikassa. Samalla tarvitaan uudistuksia, joilla palkkatuen käyttö tulee nykyistä houkuttelevammaksi.

Myös työmarkkinakeskusjärjestö Akava kertoo pitävänsä hyvänä, että budjettiriihessä päätettiin lukuisista työllisyystoimista. Ne eivät kuitenkaan vielä riitä työllisyystavoitteen saavuttamiseksi, järjestö arvioi.

Akavan mielestä työllisyyspaketista jäi puuttumaan konkreettisia toimia, kuten luopuminen työvoiman saatavuusharkinnasta. Työperäisen maahanmuuton kokonaisuudistuksen aloittaminen on kuitenkin myönteistä.

Ansiotuloverotusta ei pitäisi Akavan mukaan kiristää millään tulotasolla. Tämä ei nyt toteudu, kun hallitus päätti suunnata veronkevennykset vain pieni- ja keskituloisille.

<story-element type="paragraph"> Metsäteollisuus haukkuu budjettiesityksen

Metsäteollisuus arvioi, että hallituksen budjettiesitys osoittaa, ettei hallitus kanna riittävästi vastuuta Suomen pitkän aikavälin hyvinvoinnin turvaamisesta. Järjestön mielestä on harkitsematonta kasvattaa Suomen kansantaloudelle keskeisen vientiteollisuuden kustannuksia hetkellä, jolloin maailmantalouden suhdanne on kääntymässä.

Polttoaineverojen äkkikorotus on Metsäteollisuuden mukaan huonosti harkittu. Sen sijaan hyvää lupaa 300 miljoonan euron vuotuinen lisärahoitus liikenneväylien kunnossapitoon.

Työllisyystoimien osalta budjettiriihi oli kuitenkin pettymys Metsäteollisuudelle. Erilaisia työllistämistoimia on kirjattu paljon, mutta niiden vaikuttavuus jäänee heikoksi.

<story-element type="paragraph"> Kuntakenttä helpottui valtionosuuksien palautuksista

Kuntakenttä on erittäin helpottunut siitä, että valtionosuuksia palautetaan kunnille, kertoo Suomen Kuntaliitto. Valtionosuuksien palautukset liittyvät siihen, että kilpailukykysopimuksen leikkaukset päättyvät sekä siihen, että valtio vastaa osasta peruspalveluiden kustannusten nousua.

Hallitus linjasi budjettiriihessä, että kuntien valtionosuudet kasvavat ensi vuonna 1,1 miljardia euroa. Kuntaliitto muistuttaa, että kuntatalouden ja julkisen talouden tasapainon saavuttamiseksi tarvitaan edelleen merkittäviä lisätoimia.

Suomen luonnonsuojeluliitto iloitsee siitä, että hallituksen budjettiesityksessä osoitetaan luonnonsuojeluun hallitusohjelmassa luvattu 100 miljoonan euron lisärahoitus.

Sen sijaan ympäristölle haitallisiin yritystukiin tehtiin vain pieni korjaus. Liiton mielestä turpeenpolton verotukeen olisi pitänyt puuttua jo nyt eikä vasta energiaverotuksen kokonaisuudistuksessa.

Myös Suomen Yrittäjien mukaan hallituksen esitys leikata yritystuista 120 miljoonaa euroa on vaatimaton Täysimääräisesti dieselöljyn veronalennukseen kohdistuva leikkaus uhkaa nostaa yritysten kuljetuskustannuksia, järjestö kritisoi.

Järjestön toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mukaan hallituksen tulisi tiukentaa finanssipolitiikkaansa ja esittää uusia, vaikuttavia työllisyyspäätöksiä. Hänen mukaansa on vaikea nähdä, että julkinen talous olisi tasapainossa vuonna 2023.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.