Yön uutiskooste: Brother Christmasin rahankeräysrikossyytteistä annetaan tuomiot tänään, hallitus kokoontuu budjettiriiheen

Lisäksi Brother Christmas -hahmona tunnettu ja sittemmin perussuomalaisten kansanedustajaksi noussut Ari Koponen keräsi syyttäjän mukaan vuonna 2016 omalla toiminimellään liki 24 000 euroa ilman rahankeräyslupaa. Jussi Nukari / Lehtikuva

Maija Luotonen ja Annukka Koskela / STT

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antaa tänään tuomiot hyväntekeväisyysjärjestö Brother Christmasiin liittyvistä rahankeräysrikossyytteistä. Syyttäjän mukaan järjestö keräsi vuonna 2017 ilman rahankeräyslupaa 180 000 euroa.

Lisäksi Brother Christmas -hahmona tunnettu ja sittemmin perussuomalaisten kansanedustajaksi noussut Ari Koponen keräsi syyttäjän mukaan vuonna 2016 omalla toiminimellään liki 24 000 euroa ilman rahankeräyslupaa.

Koposen lisäksi syytettynä on kaksi muuta yhdistyksen hallituksen jäsentä. Kaikki kolme kiistävät syyllistyneensä rikokseen.

 

Hallituspuolueet aloittavat aamupäivällä budjettiriihen eli neuvottelun, jossa päätetään valtion ensi vuoden budjetista. Neuvottelut kestävät huomiseen. Kyseessä on pääministeri Antti Rinteen (sd.) johtaman hallituksen ensimmäinen budjettiriihi.

STT:n haastattelemien asiantuntijoiden arvioissa suurin mielenkiinto kohdistuu hallituksen työllisyystoimiin. Taloussuhdanteen heikentyessä hallitukselta odotetaan merkittäviä uudistuksia, jotta hallituksen tavoite 75 prosentin työllisyydestä voisi toteutua.

 

 

Suurin osa lapsista ja nuorista on tyytyväisiä elämäänsä ja viihtyy koulussa, paljastuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Kouluterveyskyselystä.

Kyselyn mukaan koulunkäynnistä pitävät erityisesti 4. ja 5. luokan oppilaat sekä ammattioppilaitosten opiskelijat, etenkin pojat.

Koulu-uupumusta kokevat yleisimmin 8. ja 9. luokilla opiskelevat tytöt.

Koulussa viikoittain kiusatuksi on joutunut noin joka kahdeskymmenes lapsi tai nuori. Pojilla on tyttöjä yleisemmin fyysisen uhan kokemuksia, tytöt kokevat poikia yleisemmin seksuaalista häirintää.

Keväällä 2019 toteutettuun Kouluterveyskyselyyn vastasi yli 250 000 lasta ja nuorta.

 

Palkansaajien tutkimuslaitos PT arvioi Suomen talouden jäähtyvän ja työllisyysasteen kasvun hidastuvan. PT alentaa Suomen tämän ja ensi vuoden kasvuennustettaan kuten useat muut ennusteiden laatijat ovat jo tehneet.

PT ennustaa, että Suomen talous kasvaa tänä vuonna 1,3 prosenttia ja ensi vuonna 1,1 prosenttia. Laitos pudottaa näin aiempaa ennustettaan 0,1 ja 0,4 prosenttiyksikköä alaspäin.

 

Kehittyvien maiden on lisättävä merkittävästi kasvihuonekaasupäästöjään ja vedenkulutustaan, jotta ne pääsevät eroon aliravitsemuksesta. Tämä käy ilmi yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston tutkijoiden tuoreesta julkaisusta. Tutkimus julkaistiin Global Environmental Change -lehdessä.

Tutkijat kehittivät mallin, jolla arvioidaan ympäristö- ja vesijalanjälkeä yksilön ja kokonaisten maiden tasolla.

Tutkija Keeve Nachmanin mukaan keskustelu ilmastonmuutoksen vaikutusten pienentämisestä ei useinkaan ota huomioon sitä, että moni maa kärsii kroonisesta aliravitsemuksesta. Jotta aliravitsemuksesta päästäisiin eroon, näiden maiden pitäisi kasvattaa hiilijalanjälkeään. (Lähde: AFP)

 

Israelissa äänestetään tänään vuoden sisällä toistamiseen parlamenttivaaleissa.

Huhtikuun vaalien jälkeen Israeliin ei saatu muodostettua koalitiohallitusta. Tuolloin avainpuolueeksi nousi Israel Beiteinu -puolue. Puolueen ehtona oli, että maan asevelvollisuuden olisi koskettava myös ultraortodokseja.

Vaikka puolue ei taistele Benjamin Netanjahun Likudin ja Benny Gantzin sinivalkoisten kanssa suurimman puolueen paikasta, sen kannatus vaikuttaa hallituskoalition muodostamiseen myös tämänpäiväisten vaalien jälkeen.

 

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump arvioi, että nyt ei ehkä ole oikea aika Pohjois-Korean-vierailulle. Trumpin mukaan Kim Jong-unin tapaamiseen on vielä matkaa. Hän kuitenkin kehui jälleen suhdettaan Kimiin.

Eteläkorealainen sanomalehti kertoi eilen, että Kim oli viime kuussa lähettämässään kirjeessä pyytänyt Trumpia vierailulle.

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean väliset neuvottelut ydinaseriisunnasta ovat olleet jäissä kuukausia. Maat sopivat kesällä aloittavansa neuvottelut uudelleen.

Pohjois-Korea on kuitenkin viime viikkoina tehnyt useita asekokeita, joiden on pelätty vaarantavan neuvottelut. (Lähde: AFP)

 

Englannin Valioliigan eilisillan ottelu Aston Villan ja West Hamin välillä päättyi 0–0-tasapeliin.

Illan hämmentävintä antia oli ensimmäisellä puoliajalla sattunut kotijoukkue Aston Villan pelaajakaksikon avoin yhteenotto. Puolustaja Tyrone Mings hermostui joukkuetoveri Anwar El Ghazille tilanteessa, jossa vierasjoukkue melkein otti johtoaseman. Mingsin tulkinnan mukaan El Ghazi päästi pallon läpi liian helposti.

El Ghazi ei ottanut kritiikkiä hyvällä vastaan, vaan työnsi päänsä kiinni puolustajan otsaan kaksikon huutaessa toisilleen.

Joukkuetoverit joutuivat erottamaan miehet toisistaan. He selvisivät sanasodastaan ilman varoitusta. (Lähde: AFP)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.