Äänestys alkoi Israelissa: Vaaleissa näkyy israelilaisen yhteiskunnan jakautuneisuus, miljoonien mielipide ratkaisee

Israelissa äänestetään tänään parlamenttivaaleissa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Äänestys on alkanut Israelin tämänpäiväisissä parlamenttivaaleissa. Vaaleissa selviää Israelin parlamentin eli knessetin seuraava kokoonpano ja se, jatkuuko maan pisimpään palvelleen pääministerin Benjamin Netanjahun valtakausi korruptiosyytteistä huolimatta.

Vaaleissa äänioikeus on noin 6,4 miljoonalla ihmisellä.

Tel Avivin yliopiston sosiologian professori Nissim Mizrachin mukaan vaaleissa näkyy israelilaisen yhteiskunnan jakautuneisuus.

Maassa äänestäjien mielipiteet vaihtelevat jo sen välillä, kuuluisiko valtion olla muodoltaan liberaali demokratia vai juutalainen valtio.

–  Israelin liberaali, maallinen vasemmisto ja keskusta-vasemmisto ajattelevat Israelia ensisijaisesti liberaalina ja demokraattisena valtiona. Uskonnollinen oikeisto sen sijaan korostaa nationalismia. Keskusta-vasemmistoon kuuluvat näkevät itsensä ensisijaisesti israelilaisina, kun taas uskonnollinen oikeisto määrittelee itsensä ensisijaisesti juutalaisiksi. Tätä aukkoa ei korjata tiistain vaaleissa, vuosia jakautuneisuutta tutkinut Mizrachi sanoo STT:lle.

Hän muistuttaa, että eri tavalla ajattelevien ryhmien sisältä löytyy lukuisia pieniä ryhmiä ja toisaalta maan keskiluokkaan vetoaa keskustalainen politiikka. Mizrachin mukaan poliittinen kenttä on siirtynyt yhä enemmän kohti keskustaa. Saman puolueen sisältä voi löytyä niin uskonnollisia kuin maallistuneitakin kannattajia.

–  Valtio on virallisesti ja kulttuurisesti juutalainen. Monet juutalaiset ajattelevat valtiota jatkeena heidän juutalaiselle identiteetilleen. Se on pyhä eikä millään tavalla neutraali, Mizrachi sanoo.

<story-element type="paragraph"> Keskiluokka haluaa vastinetta sitoutumiselleen

Tämän päivän vaaleissa suurin pelaaja on Israel Beiteinu -puolueen puheenjohtaja Avigdor Liberman, joka on siirtänyt puoluettaan oikealta kohti keskustaa. Huhtikuun vaalien jälkeen Israeliin ei saatu luotua hallitusta, sillä Liberman ei suostunut hallitusyhteistyöhön pääministeri Netanjahun muodostaman koalition kanssa. Israel Beiteinun ehtona oli, että maan asevelvollisuuden olisi koskettava myös ultraortodokseja.

Vaikka puolue ei taistele Netanjahun Likudin ja Benny Gantzin sinivalkoisten kanssa suurimman puolueen paikasta, sen kannatus vaikuttaa hallituskoalition muodostamiseen.

Keskustalais-republikaaninen politiikka onkin suunnattu erityisesti keskiluokkaisille israelilaisille.

–  Me olemme antaneet maalle kaiken. Kävimme armeijan, maksamme veroja, olemme maksaneet osamme. Valtion pitäisi antaa jotain takaisin tästä, sillä olemme hyviä kansalaisia, Mizrachi kuvaa israelilaisen keskiluokan ajattelua.

Mizrachin mukaan Liberman onnistui viime huhtikuun vaaleissa saamaan ääniä niin vasemmalta kuin oikealta.

–  Poliittiset pelaajat voivat yllättää meidät. Vaaleissa on paljon muuttuvia tekijöitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.