Selvitysmies: Valtion kehitysyhtiö Vake pitää yhdistää Teollisuussijoitukseen

Valtioneuvoston kanslia sekä työ ja elinkeinoministeriö asettivat heinäkuussa Jouni Hakalan laatimaan selvityksen valtion sijoitus- ja kehitysyhtiöiden rooleista. LEHTIKUVA / KIMMO MÄNTYLÄ

STT

Valtion kehitysyhtiö <Company>Vake</Company> pitää yhdistää toiseen valtion sijoitusyhtiöön<Company> Suomen Teollisuussijoitukseen</Company>, esittää selvitysmies Jouni Hakala. Hakala esittää kolmea vaihetta, joiden kautta valtion pitää tavoitella yhtä organisaatiota tekemään sijoituksia listaamattomiin yrityksiin.

Hänen mukaansa ensimmäisessä vaiheessa Vake tulee liittää Suomen Teollisuussijoitukseen ja palauttaa Vakelle annettu pääoma valtiolle. Toisessa vaiheessa tulee arvioida Suomen Teollisuussijoituksen ja <Company>Business Finland Venture Capitalin</Company> yhdistämisen edut ja haitat.

Kolmannessa vaiheessa Teollisuussijoituksen ohjeistus tulee päivittää ja arvioida mahdolliset lainsäädännölliset muutostarpeet.

–  Selvitysmies Jouni Hakala on tehnyt arvokkaan analyysin eri toimijoiden tämän hetkisistä rooleista, sekä tehnyt oman esityksensä mahdollisista uudistuksista, arvioi valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) tiedotteessa.

–  Hallitus arvioi Hakalan selvitystä ja arvioi jatkotoimenpiteiden tarpeen. Valtion sijoitustoimintaan tarvitaan toimiva työnjako eri toimijoiden välillä, jatkaa elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.).

Hakala sai heinäkuussa valtioneuvoston kanslialta sekä työ- ja elinkeinoministeriöltä tehtävän laatia selvitys valtion sijoitus- ja kehitysyhtiöiden rooleista.

<story-element type="paragraph"> Vake uudistaisi rooliaan

Vaken hallitus on luovuttanut tänään Paaterolle ehdotuksensa yhtiön päivitetyksi rooliksi digi- ja ilmastoinvestointien vauhdittajana. Valtio-omistaja pyysi Vaken hallitusta esittämään ehdotuksensa yhtiön uudeksi rooliksi.

–  On käynyt selväksi, että erityisesti digitalisaation ja ilmastonmuutoksen osalta tarvitaan lisää innovaatiopanostuksia, investointeja ja teollisen mittakaavan kaupallista skaalaamista, kertoo Vaken hallituksen puheenjohtaja Reijo Karhinen.

Yhtiön toimitusjohtaja Paula Laine painottaa, että digitalisaatioon ja ilmastonmuutokseenkin liittyy seuraavan 10-15 vuoden aikana merkittäviä investointitarpeita. jotka eivät tällä hetkellä toteudu markkinaehtoisesti siinä tahdissa ja laajuudessa kuin haasteisiin vastaaminen edellyttäisi.

–  Viesti sidosryhmiltä on ollut selvä. Vaken panos investointien vauhdittajana olisi sekä tarpeellinen että tervetullut täydennys innovaatiojärjestelmäämme, Laine sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.