Tutkijat kehittivät haastajan muoville – apu löytyi selluloosasta ja hämähäkinseitistä

Tutkijat loivat uuden materiaalin yhdistämällä puun selluloosakuituja ja hämähäkinseitistä löytyvää silkkiproteiinia. LEHTIKUVA / HANDOUT

STT

Aalto-yliopisto ja VTT ovat kehittäneet uuden, biopohjaisen haastajan muoville, Aalto-yliopisto kertoo tiedotteessa. Tutkijat loivat uuden materiaalin yhdistämällä puun selluloosakuituja ja hämähäkinseitistä löytyvää silkkiproteiinia.

Tutkijoiden mukaan uusi materiaali on hyvin jäykkää ja samalla sitkeää. Koska käytetyt raaka-aineet hajoavat luonnossa, ne eivät aiheuta siellä mikromuovin kaltaisia haittoja.

Tulevaisuudessa materiaalia voidaan käyttää esimerkiksi biopohjaisissa komposiiteissa, lääketieteellisissä sovelluksissa ja tekstiiliteollisuudessa.

<story-element type="paragraph"> Hämähäkit saivat jäädä rauhaan

Aiemmin vastaavanlaisen materiaalin valmistamisen suurimpia haasteita on ollut saada siitä tarpeeksi lujaa, mutta samalla joustavaa. Aalto-yliopiston ja VTT:n tutkijat kertovat onnistuneensa haasteessa ottamalla mallia luonnosta.

Silkkiproteiinia esiintyy luonnossa muun muassa silkkitoukan erittämänä ja hämähäkinseitissä. Nyt käytetty hämähäkkisilkki valmistettiin kuitenkin synteettisen dna:n ja bakteerien avulla.

–  Koska tunnemme dna:n rakenteen, voimme kopioida sen ja valmistaa sen avulla kemiallisesti samanlaisia silkkiproteiinimolekyylejä kuin hämähäkinseitissä on. dna:ssa on kaikki se informaatio valmiina, tutkimusta vetänyt Aalto-yliopiston professori Markus Linder sanoo tiedotteessa.

Uutta materiaalia varten silkkiproteiinia yhdistettiin nanofibrilleiksi pilkottuihin koivuselluloosan kuituihin. VTT:n erikoistutkija Pezhman Mohammadin mukaan vastaavia materiaaleja voi valmistaa hiukan eri raaka-aineista, jolloin syntyy uusia ominaisuusyhdistelmiä eri käyttötarkoituksiin.

–  Parhaillaan kehitämme komposiittimateriaalia, joka soveltuu esimerkiksi implantteihin ja iskunkestäviin kohteisiin, Pezhman kertoo tiedotteessa.

Tutkimushanke on osa Suomen Akatemian rahoittamaa Biosynteettisten hybridimateriaalien molekyylimuokkaus ”Hyber” -huippuyksikköä. Tutkimus julkaistiin Science Advances -tiedejulkaisussa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut