Nykyvero ei tee eroa fossiilisten ja uusiutuvien välillä – energiaverotuksen uudistaminen EU-ministerien pöydällä tänään Helsingissä

Kaksipäiväinen kokous alkoi perjantaina. Kokouksesta on jonkin verran liikennehaittaa.

STT

EU:n valtiovarainministerien epävirallinen kokous jatkuu tänään Helsingissä toista päivää.

Ministerit keskustelevat tänään muun muassa energiaverotuksesta. Suomi ajaa käynnissä olevalla puolivuotisella EU-puheenjohtajallaan energiaverodirektiivin uudistamista, koska nykyiset säännökset eivät ota huomioon esimerkiksi uusiutuvien ja uusiutumattomien energialähteiden päästöeroja.

Uusiutuvista voi EU-maissa joutua maksamaan jopa enemmän veroa kuin fossiilisista, ilmenee EU-komission tuoreesta raportista. EU ei esimerkiksi vaadi, että polttoaineiden minimivero olisi sidottu kasvihuonekaasupäästöihin.

Tilanne on Suomen mukaan ristiriidassa EU:n energiapolitiikan kanssa, joka kannustaa siirtymään uusiutuviin ja muihin puhtaisiin energianlähteisiin. Raportin mukaan verosäännösten epäjohdonmukaisuudet vaikeuttavat merkittävästi EU:n tavoitteita ilmasto- ja ympäristökysymyksissä.

Kaksipäiväinen kokous alkoi eilen. Eilen puhuttiin muun muassa rahoitusalan hybridiuhkiin varautumisesta ja ilmastonmuutoksen vastaisten toimien tehostamisesta.

Kokouksen epävirallisuus tarkoittaa, että luvassa ei ole mitään virallisia päätöksiä, vaan ministerit keskustelevat.

Ministerikokous aiheuttaa lauantaina jonkin verran liikennehaittaa kokouspaikka Finlandia-talon läheisyydessä sekä matkalla Helsingistä Helsinki–Vantaan lentokentälle.

Poliisin mukaan liikenne häiriintyy lauantaina aamulla kello 8–9 Helsingin keskustassa vieraiden siirtyessä hotelleista kokouspaikalle Finlandia-talolle.

Pyöräliikenne ja jalankulku on kielletty Finlandia-talon ympäristössä ja myös ilmailua rajoitetaan Finlandia-talon ympäristössä.

Vieraiden poistuminen Helsingistä puolestaan vaikuttaa liikenteeseen Finlandia-talon ja Helsinki–Vantaan lentoaseman välillä noin kello 13 alkaen.

Merkittävimmät liikennevaikutukset ovat poliisin mukaan Tuusulanväylällä, Kehä I:llä, Hämeenlinnanväylällä ja Mannerheimintiellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut