Hidastuvaan talouskasvuun kaivataan lääkettä elvytyksestä – Lintilä tyrmää velkarahan syytämisen elvytystoimiin

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo, että ensi vuoden budjetista on tulossa lievästi elvyttävä, etenkin jos taloustilanne tiukentuu. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

STT

Elvytystoiveita oli ilmassa, kun euromaiden valtiovarainministereistä muodostuva euroryhmä kokoontui perjantaina Helsinkiin.

Ryhmän puheenjohtajan Mario Centenon mukaan viesti on melko selvä: jäsenmaiden tulisi käyttää finanssipolitiikan liikkumavaraa hidastuvan talouskasvun kohtaamiseen, jos niillä sellaista on.

– Perusteena ei ole solidaarisuus muita kohtaan, vaan ennen kaikkea näiden maiden oma etu, Centeno sanoi.

Viestin on katsottu kohdistuvan erityisesti yhteen suureen euromaahan, Saksaan, vaikka sitä ei nimeltä mainittu kehotuksessa.

Maailmantaloutta varjostaa yleinen epävarmuus, ja Centenon mukaan euroryhmä on valmis reagoimaan, jos talouden tilanne huononee merkittävästi.

– Huolimatta kaikesta epävarmuudesta olemme edelleen optimistisia euroalueen taloudesta, joka edelleen kasvaa, joskin hitaampaan tahtiin, Centeno sanoi.

Samalla hän muistutti, että euromaat löysivät edellisessä kriisissä tasapainon toimissaan.

Euroopan keskuspankki (EKP) madalsi eilen ennustettaan euroalueen talouskasvusta tänä ja ensi vuonna. EKP:n uuden arvion mukaan bruttokansantuotteen kasvu on euroalueella tänä vuonna 1,1 prosenttia. Ensi vuonna kasvun odotetaan olevan 1,2 prosenttia.

Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire kertoi keskustelleensa finanssipolitiikan liikkumavarasta Saksan Olaf Scholzin kanssa monta kertaa.

– Mielestäni asiasta on keskusteltava lisää Saksan ja monien muiden jäsenmaiden kanssa, mutta asiat liikkuvat eteenpäin, Le Maire muotoili ja korosti yhteistyön tärkeyttä.

Le Maire arvioi, että myös Suomi voisi investoida enemmän tulevaisuuteen esimerkiksi innovaatioiden ja uusien teknologioiden vauhdittamiseksi.

<story-element type="paragraph"> Lintilä haluaa rakentaa puskuria

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) korosti, että elvyttämispäätökset ovat kansallisia päätöksiä. Hän tyrmäsi ajatuksen suurista elvytystoimista velkarahalla.

– Ei meillä ole missään nimessä varaa alkaa velkarahalla elvyttää. Jos tällaista alkaa suunnitella, kannattaa käydä katsomassa meidän ikärakenteen muutos. Se tulee haastamaan meitä erittäin kovasti, jos me emme saa yhtään puskuria rakennettua, Lintilä sanoi.

Lintilä lisäsi, että ensi vuoden budjetista on kuitenkin tulossa lievästi elvyttävä, etenkin jos taloustilanne tiukentuu.

<story-element type="paragraph"> Ilmasto rahaministerien pöydälle

Euroryhmän jälkeen alkoi EU:n valtiovarainministerien epävirallinen kokous, joka kestää lauantaihin asti. Puheenjohtajamaa Suomi on halunnut nostaa esiin ilmastonäkökysymyksiin.

Lintilä piti keskustelun tärkeimpänä antina uutta asennetta.

– Eniten minuun teki vaikutuksen se selkeä asennemuutos, joka on tapahtunut, kun keskustellaan ympäristönsuojelusta tai ilmastonmuutoksen ehkäisykeinosta. Voisiko sanoa, että valtiovarainministerien vastuullisuus on selkeästi kehittynyt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut