Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keski-Euroopassa juodaan enemmän alkoholia kuin pohjoisessa, kertoo WHO:n raportti – suomalaiset jäävät alle maanosan keskiarvon

Keskieurooppalaiset ovat maanosan ahkerimpia alkoholin juojia, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO:n keskiviikkona julkaisema raportti.

Yli 15-vuotiaat eurooppalaiset juovat keskimäärin 11,3 litraa vuodessa puhtaaksi alkoholiksi muutettuna. Alkoholia nautitaan enemmän Keski- kuin Pohjois- ja Etelä-Euroopassa.

Tilaston kärjessä ovat Saksa, Tshekki ja Liettua, joissa kussakin juodaan yli 13 litraa vuodessa. Varovaisimmat juojat löytyvät Italiasta ja Norjasta, joissa molemmissa juodaan 7,5 litraa asukasta kohden.

Suomi jää alle maanosan keskitason: THL:n tilastojen mukaan suomalaisten kulutustahti oli keskimäärin 10,8 litraa puhdasta alkoholia henkilöä kohden.

WHO:n raportti tarkasteli alkoholin kulutusta 28 EU-maassa sekä Norjassa ja Sveitsissä vuonna 2016. Esimerkiksi Venäjä ja monet entisen Jugoslavian maat eivät siten ole vertailussa mukana.

Maanosan suosituin juoma on olut, jota juotiin keskimäärin noin neljä litraa eurooppalaista kohden. Lähes yhtä suosittuja ovat viinit.

<story-element type="paragraph"> Alkoholikuolemista kolme neljäsosaa miehillä

Raportti toteaa, että eurooppalaiset ovat maailman ahkerimpia alkoholin kuluttajia. Eurooppalaisten juomistaso on lähes kaksinkertainen maailman keskiarvoon verrattuna.

Runsaalla juomisella on terveysvaikutuksensa. Tilastojen mukaan alkoholi liittyi tutkituissa maissa yli 291  000 kuolemantapaukseen vuonna 2016. Tapauksiin lasketaan esimerkiksi syövän ja maksakirroosin kaltaiset sairaudet sekä liikenneonnettomuuksien ja rikosten kaltaiset tapahtumat.

Alkoholiin liittyvät kuolemantapaukset ovat yleisimpiä Itä- kuin Länsi-Euroopassa. Kaikkein yleisimpiä ne ovat Baltian maissa. Muuta maanosaa harvinaisempia ne ovat Skandinavian maissa ja Italiassa, joissa myös juodaan vähemmän.

Alkoholiin liittyvistä kuolemantapauksista kolme neljäsosaa sattui miehille. Miehet myös juovat lähes neljä kertaa enemmän kuin naiset. Miesten keskimääräinen alkoholinkulutus oli 18,3 litraa, kun naisilla se oli 4,7 litraa.

Vuonna 2010 eurooppalaiset joivat keskimäärin 11,5 litraa puhdasta alkoholia. WHO:n raportin mukaan 0,2 litran muutos on niin vähäinen, että se mahtuu virhemarginaaliin.