Taiteen ja viihteen moniosaaja Jukka Virtanen on kuollut

Tv-persoona, kirjailija ja ohjaaja Jukka Virtanen kotonaan Jämsänkoskella heinäkuussa 2013. Juha Sorri / Lehtikuva

STT, Teemu Rauhala, Pauliina Salminen

Taiteen ja viihteen moniosaaja Jukka Virtanen on kuollut tänä aamuna Helsingissä Laakson sairaalassa. Asian vahvistaa Virtasen tytär Riikka Virtanen STT:lle.

Virtanen kuoli 86-vuotiaana pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana. Virtasen perheeseen kuuluvat tyttären lisäksi vaimo Liisa sekä poika Ville.

Virtanen syntyi Jämsänkoskella 25. heinäkuuta 1933. Hän oli mukana radio- ja tv-ohjelmissa, elokuvissa, teatterissa ja äänilevyillä. Virtanen tunnetaan erityisesti Levyraadista, jonka juontajana hän aloitti vuonna 1981. Hän sanoitti myös lauluja sekä kirjoitti useita kirjoja.

Virtasella oli koti sekä Helsingissä että Jämsänkoskella. Jämsänkosken pallokenttä nimettiin vuonna 2016 Jukka Virtasen Pallokentäksi.

Vuonna 2013 Virtanen kertoi STT:n 80-vuotishaastattelussa olleensa innokas lukija ja haaveilleensa kirjailijan ammatista, mutta hänellä oli kuitenkin vaikeuksia kirjoittamisen kanssa.

– Sain ensimmäiseltä luokalta ehdot, joiden mukaan minun piti kirjoittaa ruudullinen vihko täyteen Topeliuksen satuja. Äiti kirjoitti ne vasemmalla kädellä, ja pääsin luokaltani, Virtanen kertoi tuolloin.

Ylioppilaskirjoitusten jälkeen Virtanen lähti Helsingin yliopistoon opiskelemaan ja liittyi Hämäläis-Osakuntaan. Osakunnan kautta Virtanen pääsi tutustumaan radiotyöhön.

Vuonna 1958 Virtasesta tuli toimittaja Yleisradioon. Hän jäi vapaaksi taiteilijaksi vuonna 1967.

Jukka Virtanen Helsingin Asemaravintolassa heinäkuussa 1983. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Virtanen on palkittu useaan otteeseen eri vaiheissa uraansa. Elämäntyöstään hän on saanut muun muassa Kultaisen Venlan, jonka jakaa Televisioakatemia.

Jämsän kaupunki suruliputtaa sunnuntaina Jukka Virtasen muistolle. Suruliputus järjestetään Jukka Virtasen pallokentällä Jämsänkoskella.

– Päädyimme siihen paikkaan, koska Jukka Virtanen oli suuri jalkapallon ystävä, kertoi Jämsän va. kaupunginjohtaja Anna-Liisa JuurinenKeskisuomalaiselle aamupäivällä.

Juurinen muistutti, että myös yksityishenkilöt voivat suruliputtaa halutessaan.

– Jukka Virtanen oli jämsänkoskelainen monilahjakas taiteilija, joka kosketti suomalaisia vuosikymmenten ajan ja oli yhteisömme tärkeä jäsen. Lämpimät surunvalittelumme lähiomaisille, Juurinen kirjoitti Twitterissä myöhemmin aamupäivällä.

Jalkapallon miesten 5. divisioonassa pelaava Jämsänkosken Ilves pelaa tänään Jukka Virtasen pallokentällä surunauhoissa jyväskyläläistä Liikunnan Riemua vastaan. Ennen kello 16 alkavaa ottelua kentällä pidetään hiljainen hetki.

Tästä on kyse

Jukka Jalmari Virtanen 1933–2019

– syntyi 25. heinäkuuta 1933 Jämsänkoskella, kuoli 1. syyskuuta 2019

– ohjaaja, käsikirjoittaja, sanoittaja, suomentaja, kirjailija, toimittaja

– mukana radio- ja tv-ohjelmissa, elokuvissa, teatterissa, äänilevyillä

– opintoja Helsingin yliopistossa 1954–56

– Allotria Filmin ohjaaja 1956–58, Ylen TV1:n uutis- ja viihdetoimittaja 1958–66, vapaa taiteilija vuodesta 1967, Uuden Iloisen Teatterin perustajajäsen

– lauluntekstejä mm. Hanna ja Niilo, Pornolaulu, Politiikkalaulu, Uuno Turhapuro, Seitsemän kertaa seitsemän, Puhtaat munat ja vilpitön mieli, Maalaismaisema, Hottentottilaulu, Haaskalinnut saalistaa, Alle lujaa

– VEK-ryhmän viihdeohjelma Lumilinna voitti vuonna 1965 Montreaux'n Kultaisen ruusun

– elokuvaohjauksia mm. Pähkähullu Suomi, Noin 7 veljestä, Fakta homma

– tv-kasvona MTV3:n Levyraadissa vuodesta 1981 aina 90-luvun lopulle, Ylen Runoraadissa 2000-luvulla

– parikymmentä musikaalisuomennosta, mm. Cats ja Les Miserables

– raittius- ja urheiluseura Zoomin perustajajäsen

– valtion taiteilijaeläke 1996, taiteen valtionpalkinto 2001

– kirjoitti useita kirjoja, omaelämäkerta Kuvassa keskellä Jukka Virtanen (Teos, 2003)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.