Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lakko pysäyttää Postin käsittely- ja lajittelutoiminnot ensi viikolla – taustalla työehtojen muutos

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU käynnistää lakot Postissa, PAU kertoo tiedotteessa. Postin käsittely- ja lajittelutoiminnot pysäytetään 2.–4.9. väliseksi ajaksi. Työntekijät eivät saavu työvuoroihin, jotka alkavat sunnuntaina kello 22 jälkeen.

Posti kertoi aiemmin, että noin 700 Postin paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnassa työskentelevän ihmisen työehdot muuttuvat marraskuussa. Työntekijät siirtyvät Teollisuusliiton jakelua koskevan sopimuksen piiriin. Postin mukaan työntekijöiden palkkarakenne muuttuu siten, että työntekijän kiinteä palkka on nykyistä pienempi. Työntekijöitä kuitenkin palkitaan jatkossa työn laadusta, asiakastyytyväisyydestä ja tuottavuudesta.

PAU kuvaili valtionyhtiön toimintaa törkeäksi. PAUn tiedotteen mukaan palkka alenee keskimäärin 30 prosenttia, enimmillään jopa 50 prosenttia.

– Jokainen voi miettiä omalle kohdalle tilannetta, kun palkasta leikataan kolmasosa. Elämä menee täysin uusiksi. Tämä romuttaa postin pakettipalvelut, kun työntekijöiden saatavuus huonoilla työehdoilla vaikeutuu, PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen toteaa.

 

"Tavoitteemme ei ole ensisijaisesti alentaa palkkioita"

 

Postin paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnan johtaja Turkka Kuusisto puolestaan kertoo STT:lle, että kiinteä tuntipalkka on noin 20-25 prosenttia pienempi kuin nykyisessä työehtosopimuksessa. Kuusisto korostaa, etteivät taulukkopalkat kuitenkaan ole suoraan vertailukelpoisia.

– Tavoitteemme ei ole ensisijaisesti alentaa palkkioita, vaan löytää joustavampi työehtosopimus, joka soveltuu paremmin paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnassa tehtävään työhön, Kuusisto sanoo.

Kuusiston mukaan tuotantopalkkiomallissa työntekijän palkka voi myös kasvaa suuremmaksi kuin mitä se on nykyisellä työehtosopimuksella.

Posti pyrkii minimoimaan ansiotuloihin syntyvät vaikutukset maksamalla tukea ensi maaliskuuhun saakka. Tämä tarkoittaa Postin mukaan sitä, että työn laadun pysyessä tavoitetasolla työntekijöiden kokonaisansiotaso säilyy ennallaan maaliskuuhun saakka.

Tuotantopalkkiomallia siirrytään noudattamaan ilman tukea huhtikuusta alkaen.

 

Muutos yhdessä työntekijöiden kanssa

 

Kuusisto luonnehtii muutosta tiedotteessa sekä ikäväksi että työntekijöille raskaaksi. Hän kertoo STT:lle puhelimitse, että työehtosopimuksen muutosta valmistellaan yhteistyössä työntekijäosapuolen kanssa.

– Työehtosopimukseen tehtävät muutokset herättävät tunteita ja kysymyksiä, joten tähän on suhtauduttava vakavuudella ja huolella. Siksi erityisesti panostamme siirtymäajan tukeen, jotta pääsisimme hallitusti siirtymään seuraavaan vaiheeseen, Kuusisto sanoo.

Yhtiön mukaan muutoksen yhteydessä ei ole henkilöstön vähennystarvetta.

Posti perustelee toimiaan postialan murroksella. Yhtiö tavoittelee seuraavan kahden vuoden aikana 150−200 miljoonan euron kustannussäästöjä.