Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Hongkongin mielenosoittajat haluavat päästä eroon väkivallan leimasta

Lauantain mielenosoitukset sujuivat rauhassa myrskyisän viikon jälkeen. LEHTIKUVA/AFP

STT

Hongkongissa demokratiaa puolustavat mielenosoittajat ovat kokoontuneet näyttämään kaupungin päättäjille, että mielenosoitusliike kiinnostaa laajalti väkivallasta ja Pekingin painostuksesta huolimatta. BBC:n tietojen paikalla on yli 100  000 mielenosoittajaa.

Sunnuntain mielenosoituksen järjestäjät painottavat protestin väkivallattomuutta. Taustalla on halu muuttaa kuvaa mielenosoituksista, sillä aikaisemmin tällä viikolla mielenosoittajat ovat muun muassa estäneet matkustajien pääsyä lennoilleen. Liikkeen sisälle on kehittynyt myös väkivaltaisempi vähemmistö. Kiina on leimannut mielenosoitusten väkivaltaisuudet terrorismin kaltaisiksi teoiksi.

–  Jos Pekingin ja Hongkongin taktiikka on odottaa, että meidän liikkeemme tyrehtyy, he ovat väärässä, sanoi Bonnie Leung, Civil Human Rights Front -liikkeen edustaja.

<story-element type="paragraph"> Poliisi: Kiinan joukkoja ei nähdä Hongkongin kaduilla

Poliisi kertoi BBC:n mukaan uudelleenjärjestelleensä operatiivista toimintaansa ja olevansa nyt tilanteen päällä.

Mielenilmaukset ovat sysänneet kansainvälisen kaupan keskittymän kriisiin, ja Manner-Kiinan seuraavaa siirtoa on odotettu huolestuneena.

Poliisi kertoi myös, ettei Manner-Kiinan joukkoja nähdä erityishallintoalueen kaduilla, vaan poliisi selviää kriisistä itse.

Hongkongin poliisin korkea-arvoinen edustaja kertoi BBC:n mukaan, ettei Manner-Kiinan joukkojen ja paikallisen poliisin väliseen yhteistyöhön ole kapasiteetteja, protokollia tai suunnitelmia. Osapuolten välillä ei ole edes järjestetty yhteistä koulutusta.

BBC:n mukaan tämä voisi tarkoittaa sitä, että jos Manner-Kiinan joukkoja vyöryisi Hongkongiin, olisi Kiinan hallinto ottamassa operaation kontrolliinsa.

Edustaja kertoi myös, että spekulaatiot siitä, että paikallisten poliisivoimien joukossa olisi jo nyt poliiseja mantereelta, ovat täysin virheellisiä.

Pohdinta perustuu BBC:n mukaan osittain siihen, ettei osa poliiseista ole esittänyt tunnistautumisnumeroitaan ja huhuihin, joiden mukaan pääosin kantoninkielisellä erityishallintoalueella olisi puhuttu mandariinikiinaa.

<story-element type="paragraph"> Helsingissä oli tukimielenosoitus

Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini penäsi eilen Hongkongiin "kattavaa vuoropuhelua".

–  On ensiarvoisen tärkeää, että toimet ovat hillittyjä ja nopeita tilanteen rauhoittamiseksi ja että väkivaltaisuuksia vältetään, Mogherini sanoi tiedotteessa.

Mogherinin mukaan kuluneiden kahden kuukauden aikana suuri joukko kansalaisia on käyttänyt perusoikeuttaan kokoontua.

–  Toisaalta, nyttemmin väkivaltaisuuksia on ollut enemmän, mitä ei voi hyväksyä. Tämä lisää riskiä väkivaltaan tulevaisuudessa ja epävakautta, Mogherini jatkoi.

Maailmalla on järjestetty tukimielenosoituksia Hongkongin demokratiaa puolustavalle protestiliikkeelle. Muun muassa Australiassa ja Britanniassa on marssittu kaduilla mielenosoittajia tukien.

Myös Helsingissä järjestettiin eilen tukimielenosoitus, jossa osapuolet pystyivät pitämään mielipiteiden vaihdon sopuisana.

Narinkkatorilla 30 ihmistä kerääntyi ilmaisemaan tukensa Hongkongin mielenosoittajille. Torilla oli myös paikalla 20 kiinalaisen yhdistyksen jäsentä. Osallistujat keskustelivat Hongkongin tilanteesta.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut