Kyynelkaasu täyttää kadut jälleen Hongkongissa, kymmeniä pidätetty – poliisia kohti lentänyt kananmunien lisäksi polttopullo

Poliisi käytti kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan sunnuntaina. Lehtikuva/AFP

STT

Hongkongissa poliisi on jälleen hajottanut useille alueille kehkeytyneitä mielenosoituksia kyynelkaasulla. Mielenosoitukset ovat jatkuneet viikonlopun jälkeen myös arkiviikolla. Tänään aamulla Hongkongissa oli myös protestiliikkeen järjestämä lakko.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan poliisi on pidättänyt tänään tähän mennessä yli 80 ihmistä.

Lakon aikana mielenosoittajat estivät myös Hongkongin liikennettä muun muassa estämällä metron ovia sulkeutumasta. Hongkongin viranomaisten mukaan metroliikenne sujuu koko kaupungin alueella jälleen, mutta jotkin erityishallintoalueen keskeisistä autoteistä on edelleen tukittu liikenteeltä.

South China Morning Postin mukaan mielenosoittajat ovat kerääntyneet tuhansien ryppäiksi eri puolille kaupunkia. Esimerkiksi Wong Tai Sin -työläiskaupunginosan poliisiasemaa kohti on väitetysti heitetty polttopullo. Poliisia kohti myös heitellään tiiliä ja kananmunia.

Vastaavankaltaiset väkivaltaisuudet ovat lisääntyneet sekä poliisin että mielenosoittajien puolelta viimeisen kahden viikon aikana.

Poliisi kertoi tänään tiedotustilaisuudessaan, että poliisi on heinäkuun jälkeen ampunut tuhatkunta kyynelkaasupanosta ja yli 300 panosta erilaisia kumiluoteja.

–  Useita radikaaleja ja väkivaltaisia tekoja tapahtui useissa eri kohteissa, poliisi summasi lausunnossa maanantain vastaista yötä.

Mielenosoitukset saivat alkunsa muutama kuukausi sitten luovutuslain vastustamisesta. Laki olisi mahdollistanut rikoksista epäiltyjen ihmisten siirron Manner-Kiinaan. Luovutuslaki saatiin jäihin, mutta mielenosoitukset laajenivat vaatimaan hallintojohtaja Lamin eroa ja laajempaa itsemääräämisoikeutta.

<story-element type="paragraph"> "Mielenosoittajat tuhoamassa Hongkongia"

Hongkongissa mielenosoittajien toimet ovat ajamassa erityishallintoalueen tuhoon, hallintojohtaja Carrie Lam sanoi maanantaina. Lam puhui lehdistölle samaan aikaan, kun käynnissä oli laaja protestiliikkeen järjestämä yleislakko.

Lam esiintyi maanantaina aamulla uhmakkaasti tuomiten mielenosoittajat kaupungin ajamisesta "erittäin vaaralliseen tilanteeseen".

–  Näin pitkälle menevät häiriöt tiettyjen vaatimusten nimessä on vaurioittanut Hongkongin lakia ja järjestystä, Lam kommentoi toimittajille.

Osa pelkää Manner-Kiinan mahdollista aseellista puuttumista itsehallintoalueen tapahtumiin. Viime viikolla julkaistussa propagandavideossa Kiinan armeija vyörytti tankkeja Hongkongin kaduille mielenosoituksia taltuttamaan.

Poliisin tiedottaja kuitenkin rauhoitteli pelkoja Manner-Kiinan joukkojen ilmestymisestä Hongkongin kaduille. Tiedottajan mukaan ei voi olla pienintäkään mahdollisuutta, että Kansan vapautusarmeijan sallittaisi päästä Hongkongin kaduille järjestystä pitämään.

<story-element type="paragraph"> Lakko pysäytti kaupungin hetkellisesti

Maanantaina järjestettyyn yleislakkoon osallistuu arviolta kymmeniä tuhansia ihmisiä. Lakkoilevien joukossa on muun muassa lentäjiä ja bussikuskeja. Hongkongin lentoasemalla oli peruttu yli sata lentoa. Lakko heijastuu myös tiistaille asti, jolloin myös kymmeniä lentoja on peruttu.

Hongkongin lentoaseman sivuston mukaan peruutetuilla lennoilla on lentoaseman tietojen mukaan myös Finnairin asiakkaita. Finnairin viestinnästä kerrotaan STT:lle, että Finnairin oma lento Hongkongista lähti aamulla yhdeksän jälkeen aikataulussa.

Mahdolliset peruuntumiset koskevat Finnairin mukaan yhteistyölentoyhtiöitä, joiden lennoille otetaan myös Finnairin asiakkaita. Näistä Finnairilla ei ole tarkempaa tietoa.

Aasian talouselämälle keskeisen kaupungin valtatiet olivat maanantaiaamuna paikoin tukossa ja keskustan useat liikkeet pysyivät suljettuina.

Liike-elämän keskuksena tunnetussa Hongkongissa ammattiyhdistysliikkeellä ei perinteisesti ole ollut vahvaa jalansijaa. Tämän vuoksi laajan mielenosoituksen aikaan saaminen on Hongkongissa poikkeuksellista. Pääviesti vaikuttaa olevan tuen osoittaminen protestiliikkeelle, joka on täyttänyt kadut viikko toisensa jälkeen mieltään osoittavista ihmisistä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut