Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britannia kieltäytyy tankkerivaihtokaupasta Iranin kanssa

Britannian tuore ulkoministeri Dominic Raab on kieltäytynyt mahdollisuudesta, jossa Britannia vaihtaisi tankkereita Iranin kanssa päittäin. Raab sanoi BBC:n haastattelussa, ettei kyse ole vaihtokaupasta, vaan kansainvälisen lain ja sääntöjen noudattamisesta.

Iranin presidentti Hassan Rouhani oli aiemmin vihjannut mahdollisuudesta tankkerien vaihtoon.

Brittiviranomaiset ottivat iranilaisen Grace 1 -säiliöaluksen haltuunsa heinäkuun alussa. Britannian mukaan alus rikkoi Euroopan unionin Iranille asettamia pakotteita. Kuun puolivälin jälkeen Iran otti vuorostaan haltuunsa Britannian lipun alla seilaavan Stena Impero -tankkerin ja sen 23 hengen miehistön Hormuzinsalmessa. Britannian mukaan tämä oli kosto.

<story-element type="paragraph"> Brittien kehittynein sota-alus saapui Persianlahdelle

Britannia ilmoitti aikaisemmin haluavansa perustaa Euroopan johtamat merenkulun turvajoukot Persianlahdelle.

Iranin hallinto kuitenkin tuomitsi ehdotuksen sunnuntaina. Hallinnon edustajan Ali Rabiein mukaan joukkojen lähettäminen olisi provosoivaa ja kasvattaisi jännitteitä alueella, kertoi paikallinen uutistoimisto ISNA.

Britannialta saapui Persianlahdelle juuri uusi sotalaiva lahdella palvelleen HMS Montrose -fregatin tueksi. Montrose on ollut alueella jo jonkin aikaa, mutta viime viikosta lähtien sen tehtäväksi muodostui erityisesti brittilipun alla seilaavien alusten turvallisuuden takaaminen ja alusten saattaminen.

Montrosen tueksi saapunut HMS Duncan on Britannian kuninkaallisen laivaston kehittynein sota-alus. Maan puolustusministeriön mukaan Duncan ja Montrose saattavat brittialuksia Hormuzinsalmessa seuraavan kuukauden.

Montroselle on tämän jälkeen suunniteltu tehtävän huoltotoimenpiteitä, ja sen korvaa HMS Kent -fregatti myöhemmin tänä vuonna.

–  Merenkulun turvallisuus Hormuzinsalmessa ei ole tärkeää vain Britannialle, vaan möys meidän kansainvälisille kumppaneillemme ja liittolaisillemme, puolustusministseri Ben Wallace kertoi.

<story-element type="paragraph"> Yhdysvalloilla vastaavia suunnitelmia

Samaan aikana Yhdysvalloilla on omat suunnitelmansa Persianlahden meriliikenteen turvaamiseksi. Britannian Raabin mukaan maa haluaa silti eurooppalaiset turvajoukot alueelle, vaikka suunnitelma olisi konfliktissa Yhdysvaltojen suunnitelmien kanssa.

–  Tämän ei pitäisi olla mikään geopoiittinen, EU vastaan Yhdysvallat -kärhämä, Raab sanoi radiohaastattelussa.

–  Tässä pitäisi olla kyse siitä, miten saamme mahdollisimman hyvän aseman ja laajimman mahdollisen kansainvälisten toimijoiden joukon lakia ylläpitämään.

Raabin mukaan eurooppalaishankkeella olisi tärkeää olla Yhdysvaltain tuki, jotta suunnitelma olisi mahdollinen.

Euroopan valtiot ovat suhtautuneet brittisuunnitelmiin varautuneesti.