Suomeen saapuva Ed Sheeran on aikamme suurin kitarasankari – katso video, jos et usko

Ed Sheeran soittaa Suomessa kaksi jättikonserttia. Mark Surridge

Juho Hämäläinen

Viime aikoina on kuultu paljon parran pärinää rockin ja sähkökitaran kuolemasta. Totta onkin, että suurten massojen ja etenkin nuorison suosiossa eivät perinteiset rockbändit enää paistattele. Hip hop ja elektroninen pop ovat työntäneet rockin ja metallin pois kirkkaimmista parrasvaloista. Toki Metallican ja Iron Maidenin kaltaiset konkarit soittavat edelleen isoille yleisöille, mutta tuoreempien kitarankurittajien on turha enää haaveillakaan samanlaisesta sukseesta.

Kitara ei kuitenkaan ole instrumenttina kuollut ja kuopattu. Tämän hetken suurin kitarasankari on ehdottomasti tiistaina 23.7. ja keskiviikkona 24.7. Suomessa konsertoiva Ed Sheeran. Kahtena iltana Helsingin Malmin lentokentällä yhteensä yli 106 000 kuuntelijalle esiintyvä Sheeran, 28, täyttää stadioneita ympäri maailman. Erityiseksi Sheeranin tekee tarttuvien popkappaleiden kynäilykyvyn lisäksi se, että sympaattinen brittitähti esiintyy yksin akustisen kitaran kanssa, ilman taustabändiä.

Sheeranin areenat täyttävän ilmaisun salaisuus on looper-laitteessa. Yksinkertaistettuna homma toimii näin: Sheeran polkaisee looperin äänittämään ja soittaa kitarallaan sointukulun. Kierron päätteeksi laulaja-kitaristi polkaisee looperin äänityksen pois päältä jolloin laite alkaa soittaa juuri äänitettyä sointukulkua looppina. Jonka päälle Sheeran soittaa lisää kitaroita, lauluraitoja ja ajoittaisia koskettimia. Sheeran hyödyntää akustisen kitaran koppaa myös rytmisoittimena luomalla sitä naputtelemalla perkussiivisia komppejakin.

Kaiken tämän Sheeran tekee hämmästyttävän vaivattoman oloisesti, niin sanotusti muina miehinä. Sen verran kovaa kyytiä soittimet miehen käsissä saavat, että yhden akustisen kitaran elinikä on kiertueillaan yleensä vain muutama kuukausi.

Katso alta taltiointi Ed Sheeranin kerros kerrokselta rakentuvasta Bloodstream-kappaleesta.

Ed Sheeran Malmin lentokentällä 23.–24. heinäkuuta. Keskiviikon konsertti on loppuunmyyty.

Ed Sheeran

Yksi maailman menestyneimmistä muusikoista

Syntynyt 17.2.1991 Halifaxissa, Englannissa.

Julkaissut neljä studioalbumia: + (2011), X (2014), ÷ (2017) ja No.6 Collaborations Project (2019).

Myynyt maailmanlaajuisesti yli 150 miljoonaa levyä.

Nähty myös näyttelijänä tv-sarjoissa The Bastard Executioner ja Game Of Thrones.

Sheeranin elämää seuraava Songwriter-dokumentti valmistui vuonna 2018.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.