Ruista riittää nyt kotimaiseen leipään – sadosta tulossa suurin 30 vuoteen

Tämän vuoden ruissadosta odotetaan niin runsasta, että se riittäisi kotimaiseen käyttöön yli vuodeksi. LEHTIKUVA Johanna Vuonokari

STT

Ruissadosta odotetaan tänä kesänä suurinta satoa liki 30 vuoteen, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke). Suomessa päästään siis syömään kokonaan kotimaista ruisleipää, sillä arvioitu 140 miljoonan kilon sato riittäisi kotimaiseen tarpeeseen yli vuodeksi.

Myös kaurasta ollaan saamassa suurinta satoa kuuteen vuoteen. Arvioitu lähes 1  100 miljoonan kilon kaurasato riittää Luken arvion mukaan hyvin kotimaisen teollisuuden kasvavaan kauranälkään. Kaura on Suomelle myös tärkeä vientivilja.

Tärkeimmän rehuviljan eli ohran sato sen sijaan on jäämässä hieman keskimääräistä pienemmäksi, vaikka sato paraneekin viime vuodesta. Ohran satoarvio on 1  500 miljoonaa kiloa.

<story-element type="paragraph"> Rypsi- ja rapsisatoa heikentävät tuhol

aiset

Rypsin ja rapsin sadosta on Luken mukaan tulossa pienin sitten 1970-luvun. Noin 41 miljoonan kilon sato olisi toteutuessaan yli 40 prosenttia pienempi kuin viime vuonna. Luken tilastopalveluiden yliaktuaari Anneli Partala kertoo tiedotteessa, että satoa heikentävät tuholaisvahingot.

Sadonkorjuuseen on vielä aikaa, joten loppukesän säät, tuholaiset ja kasvitaudit voivat vaikuttaa lopulliseen sadon määrään.

Luken satotilaston heinäkuun satoarviot perustuvat paikallisten Pro Agrian asiantuntijoiden omilta alueiltaan antamiin arvioihin, jotka kuvaavat tilannetta heinäkuun 15. päivänä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut