Oikeistopopulistien nousu valiokuntien johtoon tyrmättiin EU-parlamentissa

EU-parlamentin valiokunnat torjuivat keskiviikkona kansallismielisten oikeistopopulistien nousun valiokuntien johtoon. Maatalousvaliokunnan puheenjohtajaksi valittiin EPP-ryhmää edustava saksalainen Norbert Lins. Oikeudellisten asioiden valiokunnan johtoon valittiin Alde-ryhmän brittiläinen Lucy Nethsingha.

Identiteetti ja demokratia -ryhmä (ID) olisi perinteisen käytännön mukaan saanut puheenjohtajuuden näissä kahdessa valiokunnassa. Suurimmat ryhmät olivat kuitenkin sopineet ennakolta, ettei ID:n edustajia päästetä valiokuntien johtoon. ID-ryhmään Suomesta kuuluvat perussuomalaiset euroedustajat Laura Huhtasaari ja Teuvo Hakkarainen. ID-ryhmän eristämistä on perusteltu sillä, että kansallismieliset edustajat eivät ole osoittaneet vastuullista käytöstä.

Populistien tie valiokuntien johtoon nousi pystyyn myös viisi vuotta sitten, jolloin EFDD:n ja joitain konservatiiviryhmä ECR:n jäseniä ei hyväksytty puheenjohtajiksi.

Euroopan parlamentissa on yhteensä 22 valiokuntaa. Myös muut valiokunnat valitsivat pääosan puheenjohtajistostaan keskiviikkona. Suomalaisia ei noussut valiokuntien puheenjohtajiksi tai varapuheenjohtajiksi.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut