Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Mies painostettiin ampumaan veljensä teloitustyyliin soramontulla Oulussa

Olli-Pekka Paajanen / STT

Oulun käräjäoikeus on antanut tuomion jutussa, jossa mies pakotettiin syyttäjän mukaan ampumaan oma veljensä teloitustyyliin Oulussa. Tapausta on kutsuttu myös Jäälin epäillyksi soramonttumurhaksi, sillä syyttäjä vaati kolmelle miehelle tuomiota murhasta.

Tapahtumat alkoivat kateisiin joutuneesta huume-erästä, jota kaksi miestä perivät veljeskaksikolta Oulun Tuirassa sijaitsevalla asunnolla.

Miehet pakottivat veljeskaksikon autoon ja kuljettivat heidät soramontulle, jossa aseistautunut kaksikko painosti tai pakotti miehen ampumaan veljeään. Mies ampui veljeään kosketuslaukauksella niskaan.

Henkiin jäänyt veljes, Samuli Eino Oskari Heikkinen, 21, tuomittiin surmasta eli lievästä taposta viiden vuoden vankeuteen. Oikeus luonnehti tapausta poikkeukselliseksi ja käy tuomiossa punnintaa siitä, missä määrin kyse on ollut pakkotilasta ja mihin laki antaa pakkotilassa toimiessa mahdollisuuden.

Lopputulemana käräjäoikeus totesi, että veli toimi pakkotilaa muistuttavissa olosuhteissa, mutta ei pitänyt hengen uhraamista hengen suojelemiseksi hyväksyttävänä.

Toinen painostajista, Jimmy Johannes Leinonen, 24, sai 10 vuotta ja 2 kuukautta vankeutta ja Harri Henrik Hietamäki, 24, tuomittiin 9,5 vuodeksi vankeuteen muun muassa yllytyksestä tappoon, törkeästä kotirauhan rikkomisesta ja törkeistä vapaudenriistoista.

 

 

Surmasta tuomitun veljeksen mukaan toinen miehistä käski hänen ampua veljeään. Kertomansa mukaan Heikkinen yritti keksiä, miten pääsisi tilanteesta pois ja pohti myös itsensä ampumista. Hän sanoi kuitenkin pelänneensä, että miehet tappaisivat veljen silti.

Heikkisen mukaan Hietamäki sanoi hänelle, että jos tämä ampuu veljeään niskaan, niin veli kuolee heti. Heikkinen painoi liipaisinta, mutta mitään ei kuitenkaan tapahtunut.

Aseessa ei hänen mukaansa ollut patruunaa, koska painostajat olivat halunneet varmistaa, ettei veljes ammu heitä. Tämän jälkeen Hietamäki latasi aseeseen yhden panoksen ja antoi aseen Heikkiselle, joka suuntasi aseen veljensä niskaan toistamiseen ja painoi liipaisinta.

Veljeksiltä huumevelkaa perinyt kaksikko kertoi, ettei kenenkään ollut tarkoitus kuolla vaan soramontulla oli ainoastaan puhuttu jalkaan ampumisesta tai säikyttelystä.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut