Britannian Skotlanti-ministeri varoittaa kovan brexitin lisäävän skottien itsenäisyyshaluja

Ministeri David Mundellin mukaan Skotlannin pääministerin ainoa todellinen prioriteetti on itsenäisyyden tavoittelu. Tolga Akmen / Lehtikuva / AFP

STT

Britannian hallituksen Skotlanti-ministeri varoittaa, että sopimuksettoman brexitin toteuttaminen voi johtaa Britannian hajoamiseen. Skotlanti-ministeri David Mundell sanoi Observerin mukaan, että Skotlannin aluehallinnon itsenäisyysmielinen pääministeri Nicola Sturgeon ottaisi kovan brexitin ilolla vastaan, koska se lisäisi skottien itsenäisyyshaluja.

Britannian pääministeriksi vahvoilla oleva Boris Johnson on ilmaissut olevansa valmis viemään Britannian ulos EU:sta ilman sopimusta. Johnson on sanonut, että haluaa toteuttaa brexitin lokakuun loppuun mennessä.

Johnsonin kanssa pääministerin paikasta kisaa vielä Jeremy Hunt, mutta koska Johnson on selvä suosikki kisan voittajaksi, Mundell näyttää suuntaavan varoituksensa Johnsonille.

– Skotlannilla on pääministeri, jonka ainoa todellinen prioriteetti on itsenäisyyden tavoittelu, Mundell sanoi.

– Hän on tarttunut EU:sta lähtemisen aiheuttamiin ongelmiin sopimattomalla ilolla. Mutta on helppoa nähdä miksi.

Skotlantilaiset torjuivat itsenäisyyden vuoden 2014 kansanäänestyksessä mutta olivat EU:ssa pysymisen kannalla vuoden 2016 brexit-äänestyksessä. EU:sta ulos joutumisen vastoin tahtoa on arveltu lisäävän skottien halua irtautua Britanniasta, ja Sturgeon on väläyttänyt mahdollisuutta uudesta itsenäisyysäänestyksestä useaan kertaan.

– Vaikea sopimukseton brexit ei ainoastaan vahingoittaisi talouttamme, vaan se kiihdyttäisi (Skotlannin) nationalistien väitteitä siitä, että Britannia ei välitä Skotlannin tarpeista. Uusi pääministeri kohtaa huomattavia haasteita, ja yksi tärkeimmistä on Britannian tulevaisuus, Mundell sanoi.

Koska Johnsonin voitto jäsenäänestyksessä alkaa näyttää vääjäämättömältä, moni häntä vastustanut konservatiivi on jo siirtänyt huomionsa siihen, miten Johnsonia voisi parhaiten suitsia hänen noustuaan pääministeriksi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut