Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hautala uusi paikkansa EU-parlamentin varapuhemiehenä, Huhtasaari ei tullut valituksi

Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala jatkaa parlamentin varapuhemiehenä. Hän sai 336 ääntä, kun ääniä annettiin vaalissa 661.

Varapuhemiehiä valitaan yhteensä 14.

Paikkaa tavoitteli myös Laura Huhtasaari, mutta hän ei tullut valituksi ensimmäisellä kierroksella ja vetäytyi. Hän kuuluu parlamentissa kansallismieliseen ID-ryhmään.

Parlamentti valitsi aiemmin tänään puhemiehekseen italialaisen David-Maria Sassolin. Hän johtaa Euroopan parlamenttia seuraavat 2,5 vuotta. Sosialistimepin valintaa osattiin odottaa eilisen EU-johtajien nimityspaketin jälkeen.

Parlamentti pysyy italialaisjohdossa, sillä paikalla on viime vuodet istunut Antonio Tajani.

Sassolilla oli jo ennen äänestystä takanaan oman sosialistiryhmän (S&D) ja Euroopan kansanpuolueen (EPP) tuki. Enemmistöön vaaditaan uudessa parlamentissa kuitenkin tukea myös muilta ryhmiltä. Enemmistö kallistui Sassolin taakse vasta toisessa äänestyksessä.

Hän sai 345 ääntä, kun ääniä annettiin 667.

Viisivuotiskauden toinen puolikas on jyvitetty Euroopan kansanpuolueelle osana nimitysten palapeliä. Puolueryhmän kärkiehdokas Manfred Weber ei vielä eilen kertonut, olisiko hän käytettävissä tehtävään. Weber sulattelee tappiota kisassa komission puheenjohtajuudesta.

Parlamentin puhemiehen valinta viimeistelee vaalien jälkeiset neuvottelut EU:n johtopaikoista. Lähiviikkoina jännitetään, hyväksyykö parlamentti EU-maiden ehdokkaan komission puheenjohtajaksi. Saksalainen Ursula von der Leyen tarvitsee taakseen puolet mepeistä.

Jo nyt hänen nimitystään vastaan on kuulunut kovaa kritiikkiä ainakin sosialistiryhmästä ja vihreistä. Ennen valintaa puolueryhmät haluavat todennäköisesti lupauksia uudelta komission puheenjohtajalta siitä, minkälaista politiikkaa hän seuraavan viiden vuoden aikana ajaa.