Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

EU-johtajat sopuun nimityksistä: Euroopan komissio ja keskuspankki saavat naisjohtajat Saksasta ja Ranskasta

Saksa ja Ranska johdattivat EU-maat sopuun johtopaikoista.

Ursula von der Leyen LEHTIKUVA / AFP / KAY NIETFELD

Anniina Luotonen / STT

Suomi ei onnistunut tavoitteessaan nostaa Euroopan keskuspankin johtoon Olli Rehniä tai Erkki Liikasta. Keskuspankin seuraava pääjohtaja on ranskalainen Christine Lagarde.

Nimityksistä päätettiin kolmatta päivää kestäneessä huippukokouksessa Brysselissä.

Paikkojen jakaminen oli tällä kertaa aiempaa vaikeampaa, koska EU-vaalien tulos ei antanut selkeää etuajo-oikeutta millekään poliittiselle ryhmälle. Paketti on kasattu niin, että se on mahdollisimman tasainen poliittisesti, maantieteellisesti ja sukupuolten osalta.

Neljästä keskeisestä johtopaikasta kaksi menee naisille ja kaksi miehille. Ylimmät paikat jakautuvat tasan Euroopan kansanpuolueen, sosialistien ja liberaalien välillä.

Saksa ja Ranska ottavat nykyistä isomman roolin EU:n johtamisessa myös instituutioista käsin. Saksan liittokansleri Angela Merkel säilyttää kasvonsa nostamalla puolustusministeri Ursula von der Leyenin komission johtoon, millä hän paikkaa kärkiehdokas Manfred Weberin häviötä.

 

Keskustaoikeistoa (EPP) edustava Saksan nykyinen puolustusministeri Ursula von der Leyen johtaa komissiota seuraavat viisi vuotta.

Komission puheenjohtaja valitsee komissaarit lähiviikkoina ja kuukausina.

Puheenjohtaja tarvitsee vielä hyväksynnän Euroopan parlamentilta. 751-paikkaisessa parlamentissa yli puolen pitää asettua hänen taakseen. 60-vuotias von der Leyen on syntynyt Brysselissä.

Tällä hetkellä komissiota johtaa luxemburgilainen Jean-Claude Juncker.

 

Belgian pääministeristä, liberaali Charles Michelistä tulee Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja, eli hän johtaa lähivuodet huippukokouksia.

43-vuotias Michel on johtanut Belgiaa vuodesta 2014.

Michel on näin tuttu muille valtiojohtajille, jotka istuvat huippukokouspöydän ääressä. Hän on syntynyt Belgian ranskankielisessä osassa, Namurissa.

Tällä hetkellä Eurooppa-neuvostoa johtaa puolalainen Donald Tusk.

 

Sosialisti, Espanjan ulkoministeri Josep Borrell nousee korkeaksi edustajaksi eli EU:n ulkoministeriksi.

72-vuotiasta Borrellia on kuvailtu mediassa Katalonian itsenäistymispyrkimysten tiukaksi kriitikoksi ja vahvan EU-mieliseksi. Hän on aiemmin toiminut muun muassa Euroopan parlamentin puhemiehenä.

EU:n ulkoministeri edustaa Euroopan unionia kansainvälisillä areenoilla, muun muassa YK:ssa.

Ulkopolitiikkaa johtaa nyt italialainen Federica Mogherini.

 

Keskuspankin johtoon on nousemassa ensimmäistä kertaa nainen, ranskalainen Christine Lagarde. Hän on toiminut Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) johtajana kahdeksan vuotta.

Tehtävään haettiin henkilöä, jolla on tunnustettu asema ja kokemus pankki- tai rahamaailmasta. Pääjohtaja johtaa neuvoston kokouksia, joissa linjataan rahapolitiikkaa.

Tällä hetkellä tehtävää hoitaa italialainen Mario Draghi, jonka kahdeksan vuoden kausi päättyy lokakuun loppuun.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut