Viranomaiset joutuivat puuttumaan dronen lennätykseen kahdessa paikassa viikonloppuna – "Pitäisin erikoisena, jos joku ei kiellosta tiedä"

Poliisitoiminnassa törmätään yhä useammin drone-lennokkien lennättäjiin, arvioi yleisjohtaja, komisario Mikko Nikkanen Helsingin poliisista.

–Yleisesti ottaen harrastaminen on asiallista ja harrastajat osaavat lennättää droneja sallituilla alueilla, Nikkanen sanoo.

Välillä lennokkeja kuitenkin lennätetään alueilla, joilla se on kiellettyä. Esimerkiksi lauantaina Helsingin Pride-tapahtumassa droneja lennätettiin väkijoukkojen yläpuolella.

–  Väkijoukkojen päällä ei saa lennättää droneja. Pitäisin sitä erikoisena, jos joku ei sitä tiedä. Mutta saattaahan se toki olla houkuttelevaa, jos sieltä saa hyvää kuvaa, Nikkanen sanoo.

Poliisi kirjasi asiasta kaksi erillistä sakkovaatimusta. Kyseessä on ilmailurikkomus. Turussa poliisi kertoi poistaneensa lauantaina Topinojan jätekeskuksen palopaikalta dronen lennättäjän, jonka katsottiin häirinneen sammutustöitä. Poliisin mukaan alueella tehtiin havaintoja useammastakin kamerakopterista.

<story-element type="paragraph"> Missä ja milloin dronea saa lennättää?

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom antaa ohjeita dronejen turvalliseen lennättämiseen. Droneen pitää säilyttää näköyhteys. Laite ei saa häiritä muiden yksityisyyttä eikä aiheuttaa vaaraa tai meluhaittaa.

Laite saa lentää maksimissaan 150 metrin korkeudella, ja se saa painaa lentoon lähtiessään enintään 25 kiloa. Dronea ei saa lennättää ihmisjoukon päällä. Minimietäisyys joukkoon on 50 metriä.

Asutuskeskuksen päällä dronea saa lennättää, jos se painaa alle kolme kiloa ja lennättäminen on turvallista. Drone väistää muita ilma-aluksia.

Dronea ei saa lennättää lentoaseman läheisyydessä ilman lennonjohdon lupaa. Rajoitettuja lentoalueita on muun muassa itäraja. Dronella ei saa haitata pelastushelikopterin toimintaa.

Laitteeseen on kirjattava yhteystiedot. Vahingon sattuessa lennättäjä on korvausvelvollinen. Tahallaan tai törkeän huolimattomuuden vuoksi ilmailulakia rikkonut voidaan tuomita sakkoihin.

Sakon voi myös saada, jos lennättää lennokkia huumaavan aineen vaikutuksen alaisena.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut