Kahta alusta vastaan hyökätty Omaninlahdella – öljyn hinta nousi voimallisesti

Iranilaisen IRNN-kanavan kuvaa tankkerista, joka kanavan mukaan liittyvät Omaninlahden välikohtaukseen. LEHTIKUVA / AFP / IRINN

STT, AFP–NTB

Persianlahden alueella operoiva Yhdysvaltain laivastoyksikkö sai tänään hätäviestin kahdelta alukselta Omaninlahdelta. Aluksia vastaan oli hätäviestin mukaan hyökätty.

–  Voimme vahvistaa, että kyseessä on ollut hyökkäys. Norjalaisella aluksella on ollut räjähdys, kertoo Omanin rannikkovartioston edustaja Nasser Selim norjalaislehti Dagbladetille.

Toisen hyökkäyksen kohteeksi joutuneen aluksen kerrotaan olevan norjalaisen öljymagnaatti Johan Fredriksenin yrityksen omistama tankkeri Front Altair. Norjalaistankkerin kerrotaan olevan liekeissä.

Vahvistamattomien mediatietojen mukaan alusta vastaan olisi hyökätty torpedoilla.

Bloombergin mukaan toinen aluksista on metanolia kuljettava panamalainen Kokuka Courageous -tankkeri, joka oli matkalla Saudi Arabiasta Singaporeen.

Yhdysvaltain viidentenä laivastona tunnettu laivastoyksikkö sai kaksi erillistä hätäviestiä, joista ensimmäinen tuli kello 6.12 ja toinen kello 7.00 paikallista aikaa, kertoo al-Jazeera.

<story-element type="paragraph">Miehistöt pelastettu mereltä

Al Jazeeran mukaan Kokuka Courageous -aluksen omistama on kertonut, ettei alus ole vaarassa upota. Myös aluksen metanolilasti on turvattuna. Yhden miehistön jäsenen kerrotaan loukkaantuneen iskun myötä.

Yrityksen lausunnon mukaan yhteensä 21 miehistön jäsentä on jättänyt aluksen. Aluksen rungossa on vaurioita vesirajan yllä. Sen kerrotaan olevan noin 130 kilometrin etäisyydellä Arabiemiraateista ja reilun 25 kilometrin päässä Iranin rannikolta.

Bloombergin mukaan norjalaisalus kuljetti öljyä, jonka se oli ottanut lastikseen Arabiemiraattien pääkaupungista Abu Dhabista.

Frontline kertoi norjalaiselle VG:lle, että kaikki Front Altair -aluksen 23 miehistön jäsentä ovat turvassa. Heidät on Frontlinen mukaan pelastettu lähellä olleeseen alukseen.

Yrityksen mukaan aluksen miehistö koostuu lähinnä venäläisistä, georgialaisista ja filippiiniläisistä. Aluksessa ei ollut yhtään Norjan kansalaista.

Iranin valtionmedia IRNA kertoo Iranin pelastaneen 44 ihmistä Omaninlahdelta "onnettomuuden" jälkeen. Pelastettujen kerrotaan kuuluneen kahden iskujen kohteeksi joutuneen tankkerin miehistöihin.

Öljyn hinta on noussut noin kolmella prosentilla sen jälkeen, kun tieto iskuista tuli julkisuuteen.

<story-element type="paragraph">Välit kiristyvät entisestään

Viime kuussa neljä öljytankkeria joutui merimiinaiskun kohteeksi Omaninlahdella. Vajaa viikko sitten Arabiemiraatit kertoi, että maan johtamien tutkimusten mukaan iskujen takana olisi valtiollinen toimija.

YK:n turvallisuusneuvostolle tutkimusten alustavia tuloksia esitellyt Arabiemiraatit ei kuitenkaan esittänyt todisteita siitä, että Iran olisi ollut iskujen takana.

Iskut tapahtuivat 12. toukokuuta lähellä Fujairahin satamaa Arabiemiirikuntien rannikolla. Merimiinaiskut vaurioittivat kahta Saudi-Arabian, yhtä Arabiemiraattien ja yhtä Norjan tankkeria.

Tutkimukset viittaavat siihen, että iskut tehtiin Limpet-miinoilla, jotka sukeltajat kiinnittivät laivoihin magneettisesti. Arabiemiraatit on kertonut, että isku on monimutkainen ja koordinoitu. Sen mukaan todennäköisesti ainoastaan valtiollinen toimija olisi kykeneväinen tällaiseen iskuun.

Yhdysvallat ja Saudi-Arabia ovat syyttäneet iskusta Irania, joka on kiistänyt osallisuutensa. Tapaus on kiristänyt entisestään jännitteitä Yhdysvaltojen ja Iranin välillä sekä lisännyt pelkoja sodasta Persianlahden alueella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut