Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Hallitus nimesi Jutta Urpilaisen Suomen komissaariehdokkaaksi

Jutta Urpilainen (sd.) nimettiin komissaariehdokkaaksi tänään valtioneuvoston yleisistunnossa. LEHTIKUVA / AFP

STT

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus on virallisesti nimennyt sosiaalidemokraattien kansanedustajan Jutta Urpilaisen Suomen ehdokkaaksi seuraavan Euroopan komission jäseneksi. Urpilainen nimettiin komissaariehdokkaaksi tänään valtioneuvoston yleisistunnossa.

Päätös oli täysin odotettu, sillä Rinne oli jo viime viikolla esittänyt Urpilaista Suomen ehdokkaaksi komissioon.

Urpilaisesta on tulossa Suomen ensimmäinen naispuolinen EU-komissaari.

–  Tämä on yksi viimeisimpiä lasikattoja, jotka täytyy Suomessa rikkoa, ja nyt se tehtiin, Rinne perusteli Urpilaisen valintaa viime viikolla.

Urpilainen on entinen SDP:n puheenjohtaja ja valtiovarainministeri. Hän itse arvioi STT:lle omaavansa vankkaa kokemusta esimerkiksi talouden, opetuksen ja ulkosuhteiden saralta.

Tulevan komissaarin vastuualue on kuitenkin kiinni muun muassa siitä, kenestä tulee komission uusi puheenjohtaja.

–  Sen jälkeen kun tiedetään, kuka hän on, varmasti nähdään myös, tekeekö hän jotain muutoksia työnjakoon ja salkkuihin. Luulen, että sen jälkeen pystytään katsomaan, mikä salkku voisi olla Suomelle mielenkiintoinen, Urpilainen sanoi STT:lle viime viikon tiistaina.

Hän lisäsi, että komissiossa tosin toimitaan ensisijaisesti EU:n komission jäsenenä, ei Suomen komissaarina.

<story-element type="paragraph"> Urpilainen aloittaa komissaarina aikaisintaan marraskuussa

Urpilaisen varsinainen työ komissaarina alkaa aikaisintaan marraskuussa. Siihen asti hän jatkaa eduskunnassa.

Prosessiin kuuluu, että EU-parlamentti järjestää kuulemisen, jossa jokaista komissaariehdokasta kuullaan yksitellen ja hänelle esitetään kysymyksiä hänen toimialastaan sekä salkustaan.

Demareista myös Eero Heinäluoma ja Miapetra Kumpula-Natri olivat ilmoittaneet kiinnostuksestaan komissaariksi. Molemmat menivät läpi kevään eurovaaleissa, ja Heinäluoma oli vaalien äänikuningas lähes 130  000 äänellä. Rinteen valinta komissaariksi oli kuitenkin Urpilainen.

Pääministeripuolue on perinteisesti saanut valita Suomen komissaariehdokkaan. Kuluneen viiden vuoden ajan komissaarina on toiminut kokoomuksen Jyrki Katainen.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut