Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USA:n ja Meksikon maahanmuuttosopimus on metaforinen muuri

Yhdysvaltojen ja Meksikon välinen rajasopu on Yhdysvaltojen presidentille Donald Trumpille tietynlainen erävoitto. Vaalikampanjassaan Trump lupaili Meksikon maksavan maiden rajalle muurin, josta ei toistaiseksi näy merkkiäkään.

–  Kun Trump ei ole muuriaan juurikaan saanut rakennettua, tässä saadaan aikaan efekti, että muuria nyt metaforisesti rakennetaan ja tavallaan Meksiko siitä maksaa, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Sopimuksen syntyminen tarkoittaa, että Trumpin uhkailemat tuontitullit meksikolaistuotteille eivät astu maanantaina voimaan. Tullit olisivat nousseet viidellä prosenttiyksiköllä joka kuukausi aina 25 prosenttiin asti, jos Meksiko ei olisi sitoutunut hillitsemään pohjoisrajansa yli Yhdysvaltoihin pyrkivien siirtolaisten määrää.

–  Meksiko tulee ottamaan ennennäkemättömiä askelia lisätäkseen voimatoimia luvattoman maahanmuuton hillitsemiseksi, maiden yhteisessä tiedotteessa todetaan.

Meksikon talous on riippuvainen Yhdysvaltain-kaupasta. Aaltola muistuttaa kuitenkin, että esimerkiksi monien yhdysvaltalaisten autonvalmistajien alihankkijat toimivat Meksikossa, joten tullit olisivat nostaneet hintoja ja kiihdyttäneet inflaatiota.

–  Jos tullit olisivat tulleet, kuluttaja olisi ne maksanut.

<story-element type="paragraph"> EU antaa porkkanaa, Yhdysvallat keppiä

Meksiko aikoo sijoittaa kansalliskaartin sotilaita koko maahan ja etenkin etelärajalleen sekä suitsia ihmissalakuljetusta. Yhdysvallat puolestaan sanoo lähettävänsä maasta turvapaikkaa hakevia takaisin Meksikoon odottamaan hakemustensa käsittelyä. Meksiko on mediatietojen mukaan luvannut tarjota odottaville töitä, koulutusta ja terveydenhuoltoa.

Aaltola kutsuu sopimusta EU:n ja Turkin tekemän sopimuksen peilikuvaksi.

–  EU rahallisesti panostaa Turkin kykyyn padota ihmisvirtaa Eurooppaan, ja Trump sai kiristämällä aikaan saman efektin, hän kuvailee.

Etelä- ja Keski-Amerikan ongelmat eivät Meksikon ja Yhdysvaltojen sovulla ratkea. Aaltola muistuttaa, että vaikka monet keskiamerikkalaiset pakenevat väkivaltaa, Meksikokaan ei ole turvallinen.

–  Vaikea sanoa, johtaako sopimus inhimillisesti ajateltuna mihinkään hyvään lopputulokseen. Yhdysvallat on kuitenkin huomattavasti järjestäytyneempi yhteiskunta.

Nähtäväksi jää Aaltolan mielestä sekin, miten sopimus heijastuu ensi vuonna odottaviin presidentinvaaleihin. Monet republikaanit karsastavat Trumpin rajua ja dramaattista politiikan tekemistä, joka voi uhata myös kotimaista teollisuutta.

Erävoitosta huolimatta tilanne on siis ainakin vielä kaikkea muuta kuin hoidossa.

–  On toinen asia, kuinka asiat käytännössä hoidetaan ja kuinka Meksiko, jo muutenkin heikko valtio, kykenee tekemään yhtään mitään, Aaltola toteaa.