Puheet on pidetty, uuden hallituksen työ alkaa – "Tässä ei todellakaan jäädä makaamaan"

Perjantaina on vuorossa eduskunnan puhemiehen vaali, ja Antti Rinne väistyy puhemiehen paikalta pääministeriyden myötä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

STT

Torstaina virkaan nimitetty uusi hallitus ei jää juhlahumuun hyrisemään, vaan käärii hihat heti. Pääministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan perjantaina on valtioneuvoston yleisistunto, jossa käsitellään jo "asioita". Rinne aikoo myös palauttaa hallituksen iltakoulut ohjelmaan, ja ensimmäinen on maanantaina.

–  Siellä käydään läpi syvemmin toimintatapoja ja menettelyjä ja mietitään toimintasuunnitelman rakennetta, Rinne kertoi torstaina.

Hallituksen iltakoulu on kerran viikossa järjestettävä ministerien epävirallinen kokous, jossa valmistellaan asioita ennen valtioneuvoston yleisistuntoa.

Ex-pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei iltakouluja harrastanut. Hänen hallituksensa kokoontui strategiaistuntoihin.

<story-element type="paragraph"> Matti Vanhanen keskustan ehdokas puhemieheksi

Perjantaina on myös vuorossa eduskunnan puhemiehen vaali, sillä Rinne väistyy paikalta pääministeriyden myötä.

Puhemiehen tehtävästä syntyi erimielisyyttä eduskuntaryhmien kesken. Hallituspuolueet tulkitsivat asian niin, että puhemiehen paikka kuuluu hallituksen toiseksi suurimmalle puolueelle eli keskustalle. Keskusta nimesi torstaina yksimielisesti entisen pääministerin ja pitkäaikaisen kansanedustajan Matti Vanhasen ehdolle tehtävään.

Perussuomalaiset puolestaan katsoi, että paikka olisi kuulunut eduskunnan toiseksi suurimmalle puolueelle eli perussuomalaisille.

Siitä, mille ryhmälle puhemiehen tehtävä kuuluu, ei ole mitään sääntöä tai lakia. Kyse on vakiintuneista parlamentaarisista käytännöistä. Toiseksi suurimman hallituspuolueen edustaja on valittu puhemieheksi jo pitkään.

Puhemies on maan virallisessa arvojärjestyksessä heti presidenttien jälkeen eli ennen pääministeriä.

Eduskunnassa on varsinaisen puhemiehen lisäksi kaksi varapuhemiestä. Myös heidät valitaan perjantaina. SDP esittää ensimmäiseksi varapuhemieheksi Tuula Haataista.

Perussuomalaiset esittää toiseksi varapuhemieheksi Juho Eerolaa.

<story-element type="paragraph"> Töihin kunnolla ensi viikolla

Rinne sanoi torstaina toivovansa, että työministerinä aloittava Timo Harakka (sd.) pistää nopeasti alulle keskustelut työmarkkinajärjestöjen kanssa keinoista, joilla työllisyysaste saadaan nousemaan tavoiteltuun 75:een. Se on hallituksen kenties tärkein tavoite, johon koko talous pitkälti nojaa.

–  Tarkoitus on panna asioita vireille saman tien, lupasi Harakka hallituksen tiedotustilaisuuden jälkeen.

–  Työ käynnistyy kunnolla ensi viikolla, ja ennen juhannusta varmaankin saadaan julkistettua ensimmäiset liikkeellelähdöt. Tässä ei todellakaan jäädä makaamaan, meidän pitää jo ensimmäiseen budjettiin saada näkymä siitä, että meillä on useita hankkeita liikkeellä.

Harakka muistuttaa työmarkkinajärjestöjen oleva vain yksi joukkue, jolta hallitus toivoo rakentavia ajatuksia.

–  Meillä on myös ihan virkatyönä ministeriössä ja muissa työryhmissä tosi paljon tehtävää.

Rinteen mukaan mitään keinoja ei suljeta tässä vaiheessa pois, ei myöskään esimerkiksi työttömyysturvan porrastusta.

<story-element type="paragraph"> Riita sellutehtaista syttyi ensimmäisenä päivänä

Ensimmäinen hallituspuolueiden edustajien välinen kärhämäkin ehti syntyä heti ensimmäisenä päivänä, kun keskustan Mikko Kärnä pillastui tuoreen ympäristö- ja ilmastoministerin puheista. Vihreiden Krista Mikkonen sanoi torstaina MTV:n Huomenta Suomessa pitävänsä epätodennäköisenä, että kaikki suunnitteilla olevat sellutehtaat voisivat toteutua, koska puu ei riitä.

–  Olen ymmärtänyt, että tämä ei ole uusi tai yllättävä ajatus, vaan tätä ovat kaikki toimijat Metsäteollisuudesta lähtien todenneet, että ne kaikki hankkeet eivät mahdu, ministeri Mikkonen päivitteli kohua medialle illan tiedotustilaisuuden jälkeen.

Hallituskumppani keskustan Kärnän kärjekkäästä ulostulosta Mikkonen sanoi, että "näihin toivottavasti ei joudu tottumaan, mutta tällaistahan tämä saattaa toisinaan olla".

–  Uutta hallitusta ei ole edes vielä nimitetty, kun tuleva ministeri jo päättää horjuttaa sitä, Kärnä tiedotti ja lisäsi laittavansa "tällaiset sammakot tällä kertaa kokemattomuuden piikkiin".

Kärnä huomautti hallitusohjelmaan kirjatun, että metsien kestävää käyttöä jatketaan ja hakkuita lisätään maltillisesti huolehtien erityisesti teollisuuden tarpeista.

<story-element type="paragraph"> "Väsynyt, mutta iloinen"

Rinne valittiin eduskunnassa pääministeriksi äänin 111–74, minkä jälkeen presidentti Sauli Niinistö myönsi eron Juha Sipilän (kesk.) hallitukselle ja nimitti tilalle Rinteen hallituksen, joka on järjestyksessään 75. Suomen historiassa.

Rinne ei aio muuttaa pääministerin virka-asuntoon Kesärantaan. Hän sanoo asuvansa kotona Mäntsälässä vaimonsa Hetan kanssa.

Rinne kertoi olevansa neljän viikon rupeaman jälkeen hieman väsynyt, mutta hyvin iloinen. Hänestä tulee ensimmäinen sosiaalidemokraattinen pääministeri 16 vuoteen. Edellisen kerran demaripääministerinä toimi Paavo Lipponen vuonna 2003.

–  Henkilökohtaisesti tuntuu hyvältä lähteä viemään asioita eteenpäin, Rinne kuvaili tunnelmiaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut