Keskustan Matti Vanhanen on nousemassa eduskunnan puhemieheksi

Keskustan eduskuntaryhmä kertoo nimenneensä Matti Vanhasen ehdokkaakseen yksimielisesti. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

STT

Entinen pääministeri, kansanedustaja Matti Vanhanen on keskustan ehdokas eduskunnan puhemieheksi. Keskustan eduskuntaryhmä kertoo nimenneensä Vanhasen ehdokkaakseen yksimielisesti.

Vakiintuneen käytännön mukaan toiseksi suurin hallituspuolue saa eduskunnan puhemiehen paikan.

SDP:n eduskuntaryhmä esittää eduskunnan ensimmäiseksi varapuhemieheksi Tuula Haataista, joka toimi puhemiehistössä jo viime vaalikaudella.

Perussuomalaisten ehdokas toisen varapuhemiehen tehtävään on Juho Eerola. Hänet valittiin ensimmäiseksi varapuhemieheksi kevään eduskuntavaalien jälkeen.

Eduskunta valitsee uuden puhemiehen huomenna perjantaina. Eduskuntavaalien jälkeen puhemiehenä on toiminut SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne, joka nimitetään tänään pääministeriksi.

Vanhanen, 63, toimi pääministerinä ja keskustan puheenjohtajana vuosina 2003–2010. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoo tiedotteessa, että Vanhasella on "poikkeuksellisen vakuuttavat edellytykset eduskunnan puhemiehen tehtävän hoitamiseen ja tarvittavaan eduskuntatyön uudistamiseen".

Puhemiehen tehtävään veikkailtiin Vanhasen ohella myös keskustan Anu Vehviläistä, mutta hän ilmoitti tiistaina kannattavansa Vanhasta puhemieheksi.

Viime vaalikauden lopulla eduskunnan puhemiehenä toimi kokoomuksen Paula Risikko. Eduskuntavaalien kolmanneksi suurin puolue kokoomus on nyt jäämässä ilman paikkaa uudessa puhemiehistössä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.