Keskusta pui parhaillaan hallitukseen menoa – ministerit tarkoitus valita tänään, nämä nimet ovat olleet esillä

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen on vahvoilla valtiovarainministeriksi. Vesa Moilanen / Lehtikuva

Olli Kuivaniemi / STT

Keskusta päättää tänään hallitukseen osallistumisestaan ja ministerivalinnoistaan. Parhaillaan on menossa puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokous, joka päättää, osallistuuko keskusta hallitukseen.

Keskustan väistymässä oleva puheenjohtaja Juha Sipilä kertasi kokouksen aluksi uuden hallituksen hallitusohjelmaa ja sitä, miten keskustan kynnyskysymykset ovat ohjelmassa toteutuneet. Sipilän mukaan hallitusohjelmassa on yksityiskohtia, joita puolue ei sinne olisi laittanut, mutta ohjelma vastaa puolueen kynnyskysymyksiä.

– Varsin keskustalainen ohjelma, Sipilä sanoi.

Kokoukseen odotetaan hyväksyvän keskustan menon hallitukseen. Tämän jälkeen myöhemmin tänään puoluehallituksen, eduskuntaryhmän ja meppidelegaation yhteiskokouksen on tarkoitus tehdä keskustan ministerivalinnat uuteen hallitukseen.

Ennalta mielenkiintoa on herättänyt eniten, kenet keskusta valitsee valtiovarainministeriksi. Uutissuomalainen kertoi eilen, että keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen on vahvoilla valtiovarainministeriksi.

Kaikkonen tyytyi eilen toteamaan, että ministerivalinnat tehdään keskiviikkona eduskuntaryhmän ja puoluehallituksen yhteiskokouksessa.

– Puheenjohtaja Sipilä tekee ehdotuksen yhteiskokoukselle ja yhteiskokous päättää ministerien valinnasta, Kaikkonen selvitti STT:lle.

Uutissuomalaisen tietojen mukaan keskusta olisi luopumassa ajatuksesta, että valtiovarainministeriksi valittaisiin nyt pätkäministeri syksyn puoluekokoukseen saakka, jolloin Sipilälle valitaan seuraaja.

Kaikkonen ei ole vielä kertonut, pyrkiikö hän puheenjohtajan paikalle. Keskustan ylimääräinen puoluekokous on syyskuussa.

Keskusta on saamassa uuteen hallitukseen viisi ministeriä.  Uutissuomalaisen tietojen mukaan elinkeinoministeriksi olisi nousemassa Katri Kulmuni ja tiede- ja kulttuuriministerin salkun ottaisi Annika Saarikko.

Puolustusministerin salkku olisi menossa Mikko Savolalle, ja maa- ja metsätalousministerin paikasta kilvoittelevat Jari Leppä, Hannakaisa Heikkinen ja Anne Kalmari. Raskaana olevan Saarikon äitiysloman ajaksi ministeriksi nousisi Hanna Kosonen.

Myös vasemmistoliiton on määrä päättää tänään hallitukseen menosta ja tehdä ministerivalinnat. Vasemmistoliitto on järjestänyt neuvoa-antavan jäsenäänestyksen hallitukseen menosta.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on kertonut, että häntä kiinnostaa etenkin opetusministerin salkku. Andersson saanee toiveensa läpi, joten sosiaali- ja terveysministeriksi noussee mahdollisesti Aino-Kaisa Pekonen tai Hanna Sarkkinen. Riihimäkeläinen Pekonen on vasemmistoliiton sote-osaaja, mutta alueellinen edustavuus voi puhua oululaisen Sarkkisen puolesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut