SDP valitsi omat ministerinsä hallitukseen – äänekoskelaistaustainen Timo Harakka nousee työministeriksi

Jutta Urpilaisesta Suomen komissaariehdokas.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne (vas.) on odotetusti uuden hallituksen pääministeri. Äänekoskella syntynyt Timo Harakka puolestaan saa työministerin salkun. Arkistokuva. Katja Luoma

OLLI KUIVANIEMI, SANNA NIKULA / STT

SDP on valinnut omat ministerinsä tulevaan hallitukseen. Joukossa on monta odotettua nimeä. Syntymässä olevan uuden hallituksen pääministeri on Antti Rinne, eurooppaministeri Tytti Tuppurainen ja kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero.

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri on puolestaan Ville Skinnari, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin ja työministeri Timo Harakka. Harakalla on kytky Keski-Suomeen, sillä hän on syntynyt Äänekoskella.

SDP:lle on tulossa uuteen hallitukseen kaikkiaan seitsemän ministeriä.

Lisäksi tuleva pääministeri Rinne aikoo esittää kansanedustaja Jutta Urpilaista Suomen komissaariehdokkaaksi. Urpilainen olisi ensimmäinen suomalaisen naiskomissaari.

– Olen hyvin kiitollinen tästä mahdollisuudesta, Urpilainen sanoi.

Ministerispekulaatioissa mukana ollut demarien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ei ollut halukas ministeriksi.

Lindtman toivoo voivansa jatkaa eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

– Antti Lindtmanin kanssa keskusteltiin kahdesta salkusta, toinen oli työministeri, kertoi Rinne tiedotustilaisuudessa.

Toisestakin keskustellusta salkusta kysyttiin Rinteeltä, mutta täsmällisempää vastausta siihen ei tullut.

Lindtman sanoi iltapäivällä eduskunnassa, että Rinne tarjosi hänelle ministeripaikkaa. Pohdinnan jälkeen Lindtman kertoi viestittäneensä Rinteelle, ettei ole nyt pyrkimässä ministeriksi.

– Tällainen esitys tuli, otin siinä noin vuorokauden pohdinnan. Eilisillan aikana tämä lopulta itselleni kirkastui, Lindtman sanoi.

Hän perusteli ratkaisua erityisesti eduskuntatyön arvostuksella, mutta sanoi sen sopivan myös hyvin nykyiseen elämäntilanteeseensa ja perhetilanteen vaatimuksiin.

Lindtman katsoo pääministeripuolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajan paikan olevan keskeinen vaikuttamisen paikka.

– Arvostan eduskuntatyötä, parlamentarismia omassa arvoasteikossani todella korkealle, Lindtman sanoi.

Ministerikimaran yllätysnimi Harakka saa vastuulleen työllisyysasiat. Työllisyysasioihin on ladattu paljon odotuksia, sillä tulevan hallituksen talouspolitiikka nojaa vahvasti työllisyyden parantumisen varaan. Harakka sanoi, että jokaisessa ministeritehtävässä vastuu painaa.

– Tässä luonnollisestikin ollaan yksi avainsektoreista siinä, että työllisyystavoite toteutuu. Jokainen 19 ministeristä tekee varmasti kaikkensa sen eteen, että omalla vastuualueellaan työllisyys etenee, Harakka sanoi.

 

 

Aiemmin ministerinsä on valinnut RKP, joka sai kaksi salkkua. Oikeusministeriksi nousee puolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ja pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeriksi nykyinen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Thomas Blomqvist.

Vihreiden on määrä päättää omat ministerinsä myöhemmin tänään ja keskustan ja vasemmistoliiton huomenna.

Eduskunnan on määrä äänestää pääministeristä ylihuomenna, ja jos kaikki menee suunnitellusti, presidentti nimittää uuden hallituksen vielä saman päivän aikana.

Korjattu aiempaa uutista: SDP kertoi aiemmin virheellisesti, että Sanna Marinia esitetään liikenneministeriksi, mutta oikeasti Marinia esitetään liikenne- ja viestintäministeriksi.

Juttua muokattu 4.6.2019 kello 23.05: Sanna Marinia esitetään liikenne- ja viestintäministeriksi, ei pelkästään liikenneministeriksi.

SDP:n ministereissä kolme miestä, neljä naista

SDP:n puoluevaltuuston esitykset:

– Pääministeri: SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne, 56, toiminut aiemmin valtiovarainministerinä. Toisen kauden kansanedustaja Uudenmaan vaalipiiristä.

– Eurooppaministeri: Tytti Tuppurainen, 43, kolmannen kauden kansanedustaja Oulun vaalipiiristä. Toiminut suuren valiokunnan varapuheenjohtajana.

– Kunta- ja omistajaohjausministeri: Sirpa Paatero, 54, viidennen vaalikauden kansanedustaja Kaakkois-Suomen vaalipiiristä, toiminut aiemmin kehitysministerinä. SDP:n puoluevaltuuston puheenjohtaja.

– Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri: Ville Skinnari, 45, SDP:n varapuheenjohtaja ja toisen kauden kansanedustaja Hämeen vaalipiiristä.

– Perhe- ja peruspalveluministeri: Krista Kiuru, 44, neljännen kauden kansanedustaja Satakunnan vaalipiiristä, toiminut aiemmin asunto- ja viestintäministerinä, opetusministerinä sekä opetus- ja viestintäministerinä.

– Liikenne- ja viestintäministeri: Sanna Marin, 33, SDP:n varapuheenjohtaja ja toisen kauden kansanedustaja Pirkanmaan vaalipiiristä.

– Työministeri: Timo Harakka, 56, toisen kauden kansanedustaja Uudenmaan vaalipiiristä. Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja.

Korjattu aiempaa uutista: SDP kertoi aiemmin virheellisesti, että Sanna Marinia esitetään liikenneministeriksi, mutta oikeasti Marinia esitetään liikenne- ja viestintäministeriksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.