Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Jutta Urpilaisesta tulossa Suomen ensimmäinen naiskomissaari – Rinne haluaa hänelle raskaan salkun

Urpilainen sanoi aiemmin olevansa enemmän kuin käytettävissä Suomen seuraavaksi EU-komissaariksi. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

STT

Suomi on saamassa ensimmäisen naispuolisen komissaarin, sillä tuleva pääministeri Antti Rinne (sd.) esittää kansanedustaja Jutta Urpilaista ehdokkaaksi.

–  Tämä on yksi viimeisimpiä lasikattoja, jotka täytyy Suomessa rikkoa ja nyt se tehtiin, Rinne perusteli.

Rinne kertoi listallaan olleen aluksi sekä miehiä että naisia, mutta hän päätti melko aikaisessa vaiheessa, että tehtävään tulee valita nainen.

–  Jutta Urpilaisen työskentelykokemus ja osaaminen sekä käydyt keskustelut hänen ymmärryksestään Suomen nykyisestä linjasta, joka on hallitusohjelmassa vahvistettu, mahdollistivat sen, että häntä tähän tehtävään esitän.

Rinteen mukaan Urpilaiselle tavoitellaan mahdollisimman raskasta komissaarisalkkua.

Kolmannen lasikaton nyt rikkonut Urpilainen on entinen SDP:n puheenjohtaja ja valtiovarainministeri. Hän itse arvioi STT:lle omaavansa vankkaa kokemusta esimerkiksi talouden, opetuksen ja ulkosuhteiden saralta.

Tuleva komissaarin vastuualue on kuitenkin kiinni muun muassa siitä, kenestä tulee komission uusi puheenjohtaja.

–  Sen jälkeen kun tiedetään, kuka hän on, varmasti nähdään myös, tekeekö hän jotain muutoksia työnjakoon ja salkkuihin. Luulen, että sen jälkeen pystytään katsomaan, mikä salkku voisi olla Suomelle mielenkiintoinen, Urpilainen arveli.

Hän lisäsi, että komissiossa tosin toimitaan ensisijaisesti EU:n komission jäsenenä, ei Suomen komissaarina.

<story-element type="paragraph"> Koko perhe Brysseliin

Urpilaisen varsinainen työ komissaarina alkaa aikaisintaan marraskuussa. Siihen asti hän jatkaa eduskunnassa.

–  Sen jälkeen täytyy arvioida, muutetaanko koko perhe heti sinne, mutta varmasti muutto jossain vaiheessa on koko perheellä edessä.

Urpilaisella on mies ja neljävuotias poika.

Prosessiin kuuluu, että EU-parlamentti järjestää kuulemisen, jossa jokaista komissaariehdokasta kuullaan yksitellen ja hänelle esitetään kysymyksiä hänen toimialastaan sekä salkustaan.

Tällainen tapa voisi Urpilaisen mielestä toimia hyvin Suomessakin uusien ministerien sisäänajamiseksi.

–  Olen miettinyt, että se voisi olla aika hyväkin tapa, että uudet ministerit menisivät omaan valiokuntaansa kuultavaksi ja valiokunnan jäsenet saisivat esittää tuleville ministereille kysymyksiä. Sellainen menettely voisi olla ihan hauska lisä suomalaiseen järjestelmään, se toisi myös yhteyttä uuden ministerin ja oman sektorin valiokunnan välillä, hän ehdottaa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Rinne sanoo, että hänellä on hyvä käsitys komissaariehdokkaastaan – Urpilainen ilmoitti aamulla olevansa halukas pestiin
    4.6.2019 9:47

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut