Rinteen hallituksen ministerinimet ratkeamassa – Haavisto lähes varma ulkoministeri, Andersson haluaa opetusministeriksi

Suurin kysymysmerkki on, kenet keskusta nostaa uudeksi valtiovarainministeriksi.

IIRO-MATTI NIEMINEN / STT

Uuden hallituksen ministerijako julkistettiin maanantaina Helsingin Oodi-kirjastossa. Erilaisia nimilistoja on viime päivinä pyöritelty julkisuudessa, mutta moni ministeripaikka on silti varmistusta vailla.

Suurin puolue SDP saa hallitukseen seitsemän ministeriä. SDP:n osalta varmaa on vain, että puheenjohtaja Antti Rinteestä tulee seuraava pääministeri.

Kunta- ja omistajaohjausministerin pesti vaikuttaa räätälöidyltä demarien Sirpa Paaterolle. Hän vastasi omistajaohjauksesta Alexander Stubbin (kok.) hallituksessa vuosina 2014–2015 ja johtaa nyt Kuntaliiton hallitusta. Peruspalveluministeriksi voisi nousta Krista Kiuru, joka johti eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntaa viime vaalikauden lopun sote-väännöissä.

Oululainen Tytti Tuppurainen lienee vahvoilla eurooppaministeriksi, ja Sanna Marinin nimi on ollut esillä ulkomaankauppa- ja kehitysministeriksi. Lahtelaista Ville Skinnaria veikkailtiin pitkään elinkeinoministeriksi, mutta se salkku meni keskustalle, joten Skinnari voisi ottaa liikenneministerin paikan. Työministeriksi saattaa nousta SDP:n eduskuntaryhmää johtava Antti Lindtman.

 

 

Keskustan väistyvä puheenjohtaja Juha Sipilä vahvisti maanantaina, ettei lähde uuteen hallitukseen edes pätkäpestiin.

Auki oleva puheenjohtajatilanne sekoittaa keskustan ministerivalintoja. Voiko esimerkiksi mahdollinen puheenjohtajaehdokas Antti Kaikkonen ryhtyä valtiovarainministeriksi ennen syyskuun ylimääräistä puoluekokousta?

Potentiaalinen nimi valtiovarainministeriksi voisi olla nykyinen elinkeinoministeri Mika Lintilä, jolla on kokemusta muun muassa eduskunnan verojaoston johdosta. Mahdollista on tietysti sekin, että Lintilä jatkaa uudessa hallituksessa elinkeinoministerinä.

Eteläsavolainen Jari Leppä olisi luonteva valinta jatkamaan maa- ja metsätalousministerinä. Tiede- ja kulttuuriministerin paikan voisi ottaa Hanna Kosonen, joka johti Säätytalon neuvotteluissa osaamis-, sivistys- ja innovaatioasioita käsitellyttä työryhmää. Tilannetta mutkistaa, että savonlinnalainen Kosonen on kotoisin samasta maakunnasta kuin Leppä.

Puolustusministeriksi voisi ryhtyä varapuheenjohtaja Katri Kulmuni. Torniolainen Kulmuni toisi keskustan ministeriryhmään edustajan Pohjois-Suomesta.

Moni keskustalainen varmasti soisi myös nykyisen peruspalveluministerin Annika Saarikon astuvan ministeriaitioon, kun hän palaa äitiyslomalta ensi kesänä. Voi siis olla, että Saarikko jakaa salkun jonkun toisen kanssa.

 

 

Vihreiden puheenjohtajan Pekka Haaviston valintaa Rinteen hallituksen ulkoministeriksi voi pitää käytännössä varmana. Tuleva puheenjohtaja Maria Ohisalo ottaa todennäköisesti sisäministerin salkun.

Puolueen ilmastoasiantuntija Oras Tynkkynen ilmoitti maanantaina halustaan ilmasto- ja ympäristöministeriksi. Myös vihreiden ryhmänjohtajaa, joensuulaista Krista Mikkosta on veikkailtu uudeksi ympäristöministeriksi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kertoi maanantaina, että häntä kiinnostaa etenkin opetusministerin salkku. Andersson saanee toiveensa läpi, joten sosiaali- ja terveysministeriksi noussee mahdollisesti Aino-Kaisa Pekonen tai Hanna Sarkkinen. Riihimäkeläinen Pekonen on vasemmistoliiton sote-osaaja, mutta alueellinen edustavuus voi puhua oululaisen Sarkkisen puolesta.

Yhden hallituspuolueen eli RKP:n ministerinimet ovat jo selvillä. Puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson palaa oikeusministeriksi, ja Thomas Blomqvistista tulee pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.