Ministerisalkut alkavat saada nimiä taakseen – Sipilä vetäytyy johtopaikoilta, RKP:n ministeriehdotukset tiedossa

Ympäristö- ja ilmastoministeriksi ehdolla varapaikalle vaaleissa jäänyt Oras Tynkkynen.

Mika-Matti Taskinen / STT

Puolueista alkoi tihkua tietoa tulevan hallituksen ministerinimistä jo hallitusohjelman julkistustilaisuudessa Helsingin Oodi-kirjastossa. RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kertoi, että puolue ehdottaa pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeriksi Thomas Blomqvistia.

Blomqvist on RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja. Hän on toiminut kansanedustajana vuodesta 2007 lähtien.

– Meidän leiristämme löytyy todella päteviä ihmisiä. Tämä oli haastava tehtävä, mutta Blomqvist on tehnyt pitkään töitä eduskunnassa ja nyt oli hänen vuoronsa, Henriksson sanoi.

RKP:n toinen salkku on oikeusministerin salkku, ja se on menossa Henrikssonille itselleen.

Hallituksen 19 ministerinsalkusta saa eniten hallitusneuvotteluja vetänyt SDP, jonka riveistä tulee seitsemän ministeriä. Keskusta saa viisi salkkua, vihreät kolme sekä vasemmistoliitto ja RKP kaksi salkkua.

Vihreiden Oras Tynkkynen on ehdolla hallituksen ympäristö- ja ilmastoministeriksi, Tynkkynen kertoo STT:lle.

– Tämä on tehtävä, jossa ei ole päivääkään aikaa harjoitella ja opetella Euroopan unionin puheenjohtajuuskauden takia. Olen neljännesvuosisadan näitä töitä tehnyt, ja olen valmis hyppäämään liikkuvaan junaan, jonka raiteitakin vielä rakennetaan, Tynkkynen luonnehtii.

Vihreiden eduskuntaryhmä ja puoluevaltuuskunta kokoontuvat huomenna. Jos puolue päättää lähteä mukaan hallitukseen, se nimittää myös ministeriehdokkaat.

Ympäristö- ja ilmastoministerin paikasta voisivat olla kiinnostuneita myös puoluetoverit Maria Ohisalo ja Krista Mikkonen, Tynkkynen arvioi.

Vihreät sai myös ulkoministerin ja sisäministerin salkut. Ulkoministerin salkkua on julkisuudessa soviteltu puheenjohtaja Pekka Haaviston harteille.

Tynkkynen oli ehdolla kansanedustajaksi kevään eduskuntavaaleissa, mutta jäi yli 4 300 äänellään varasijalle. Tynkkysen ministerihaluista uutisoi aiemmin Helsingin Sanomat.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoi hallitusohjelman julkistustilaisuuden yhteydessä, ettei hän ole käytettävissä ministeriksi tai eduskunnan puhemieheksi.

Kieltäytyminen johtuu Sipilän mukaan siitä, että hän haluaa kantaa vastuunsa johdettuaan puolueensa suureen vaalitappioon.

– Johtajana vastuunkanto tarkoittaa sitä, etten ole vastuupaikoille käytettävissä. En ole ministerinä, enkä ole puheenjohtajana. Tiedän, että keskustan joukkueesta löytyy erittäin osaavia ja innokkaita ihmisiä, Sipilä sanoi.

Eduskuntavaaleissa suurimman vaalitappion kärsinyt keskusta sai 13,8 prosenttia äänistä ja 31 paikkaa eduskuntaan.

Keskustalta tulevat uuteen hallitukseen valtiovarainministeri, tiede- ja kulttuuriministeri, elinkeinoministeri, puolustusministeri sekä maa- ja metsätalousministeri.

Keskustan salkkuja on soviteltu julkisuudessa muun muassa Antti Kaikkosen, Mika Lintilän, Katri Kulmunin ja Hannakaisa Heikkisen käteen. Nykyinen maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä saattaa jatkaa tehtävässään.

Vasemmistoliitolta tulevat sosiaali- ja terveysministeri sekä opetusministeri, joista toisen paikan ottaa lähes varmasti puheenjohtaja Li Andersson. Ilta-Sanomat ja Demokraatti kertovat, että Andersson olisi kiinnostunut opetusministerin salkusta.

– Luulen, että näistä kahdesta pääkiinnostukseni kohde on opetusministerin salkku. Se on myöskin ministeriön ykkönen, Andersson sanoo Demokraatille.

Toisen salkun kantajaksi on julkisuudessa ehdoteltu Aino-Kaisa Pekosta.

Seitsemän ministerisalkun potin saavasta SDP:stä tiedetään toistaiseksi se, että pääministerin salkku menee hallitusneuvottelujen vetäjälle Antti Rinteelle. Muilta osin SDP:n ministeriveikkailuissa ovat olleet esillä Tytti Tuppurainen, Sanna Marin, Antti Lindtman, Ville Skinnari, Krista Kiuru ja Sirpa Paatero.

Pääministerin salkun lisäksi puolue saa eurooppaministerin, kunta- ja omistajaohjausministerin, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin, perhe- ja peruspalveluministerin, liikenneministerin ja työministerin salkut.

Eurooppaministerin salkku istuisi Tuppuraisen käteen, sillä hän on profiloitunut EU-asioissa suuren valiokunnan varapuheenjohtajana. Kiuru puolestaan on sukeltanut sote-uudistuksen syövereihin sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, jonka tulehtunut työilmapiiri nousi toistuvasti otsikoihin viime hallituskaudella.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut