Kokoomus ja perussuomalaiset lyttäävät Rinteen hallitusohjelman: "Kuin hiekalle rakennettu hulppea huvila", "enteilee Suomen konkurssia ja ulosliputusta"

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan hallitusohjelma on rakennettu hiekalle, sillä talouden kestävä pohja puuttuu. Lehtikuva / Markku Ulander

STT

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvostelee rajusti Antti Rinteen (sd.) tulevan hallituksen ohjelmaa. Orpo kuvailee hallitusohjelman olevan kuin hiekalle rakennettu hulppea huvila.

–  Hallitusohjelma on rakennettu hiekalle, sillä talouden kestävä pohja puuttuu. Nyt suomalaisten verotus kiristyy ja valtion velanotto uhkaa kasvaa, Orpo sanoo tiedotteessa.

Rinteen hallitus on kertonut suunnittelevansa noin 1,2 miljardin euron pysyviä menolisäyksiä. Väistyvän valtiovarainministerin Orpon mukaan tämä summa ei kuitenkaan riitä, jos kaikki hallitusohjelmassa mainittu aiotaan toteuttaa.

Orpon mielestä työllisyyttä lisäävät uudistukset loistavat poissaolollaan Rinteen hallitusohjelmassa.

–  Vanhoja toimia perutaan mutta tilalle ei tarjota uusia. Kaikenlaista selvitetään ja edistetään, mutta konkretia puuttuu, Orpo kommentoi.

Kokoomusjohtaja on myös pettynyt siihen, ettei työvoiman saatavuusharkintaa helpoteta. Orpon mielestä periaate kiristää haittojen ja päästöjen verotusta on hyvä, mutta hän kaipaa enemmän kevennyksiä työn verotukseen.

–  Nyt kevennykset jäävät kiristyksiin verrattuna hyvin pieniksi. Työssäkäyvien kukkarosta otetaan entistä enemmän, Orpo katsoo.

<story-element type="paragraph"> Myrkkyä duunarille ja yrittäjille, kommentoi PS:n Tavio

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän johto pitää Rinteen hallituksen talouslinjauksia vastuuttomina ja sanoo, että hallitusohjelma "enteilee Suomen konkurssia ja ulosliputusta". Perussuomalaisten mielestä vaalilupaukset rahoitetaan työntekijän ja yrittäjän selkänahasta samalla, kun valtionvelka jatkaa kasvuaan.

–  Kovat polttoaineveron kiristykset, mahdolliset tiemaksut, kotitalousvähennyksen leikkaukset ynnä muut ovat myrkkyä duunarille ja yrittäjille. Ne ovat omiaan nakertamaan ostovoimaa ja näin heikentämään työllisyyttä, PS:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoo tiedotteessa.

Hän ennakoi, että näillä muutoksilla Rinteen hallituksen haaveet uusista työpaikoista myös jäävät haaveiksi.

PS:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtajan Jani Mäkelän mielestä "hallituksen laskelmat perustuvat hyvälle talouskasvulle, joka on haihattelua".

–  Työllisyyden parantamiseksi ei juuri esitetä konkreettisia toimenpiteitä. Samaan aikaan asiantuntijat ennustavat talouskasvun hidastumista –  jopa taantumaa Eurooppaan, Mäkelä kommentoi.

Perussuomalaiset arvostelee tiukasti myös uuden hallituksen suunnitelmia valtion omaisuuden myymisestä ja syyttää hallitusta (entisen liikenne- ja viestintäministeri Anne) "Bernerin politiikan jatkamisesta".

–  Rinteen hallitus näyttää jatkavan berneriläistä tuhoisaa politiikkaa, jossa kaikki on kaupan. Eikö Caruna-kauppa opettanut yhtään mitään? perussuomalaisten edustajat kritisoivat tiedotteessa.

Lisäksi puolue arvostelee Rinteen hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa, muun muassa pakolaiskiintiön nostamista ja työperäisen maahanmuuton lisäämistä. Ruotsin kielen palauttaminen pakolliseksi ylioppilaskirjoituksissa puolestaan on PS:n mielestä "tuulahdus menneisyydestä, joka haittaa merkittävästi kansainvälisten kielten oppimista".

<story-element type="paragraph"> Essayah: Ohjelma lepää työllisyystavoitteen varassa

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah listaa Twitterissä uuden hallituksen "vaaran paikkoja". Essayahin mukaan hallitusohjelma lepää kahden miljardin euron osalta työllisyystavoitteen varassa.

–  Lisävelka vielä edessä? hän kysyy.

Essayah pitää uuden hallituksen satsauksia infrastruktuuriin hyvinä, mutta hän moittii liikenteen veroratkaisujen osuvan työssäkäyviin haja-asutusalueilla. Essayah myös kommentoi, ettei Rinteen hallituksen linjaama oppivelvollisuuden pidentäminen auta koulupudokkaita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.