Päätoimittaja Mervola: Minne katosi Halla-ahon karisma?

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho seurasi ääntenlaskentaa mietteliäänä. Vesa Moilanen / Lehtikuva

Pekka Mervola

Taas tuli uusia voittajia ja häviäjiä. Aloitetaan näiden EU-vaalien häviäjistä. Vaisuin on tämän hetken ääntenlaskennan perusteella Jussi Halla-ahon vetämien perussuomalaisten tulos. 13,1 prosentin kannatus on vähän. Se veti Halla-ahonkin ilmeen vaisuksi ja muutti äänen hauraaksi. Jos varsinainen vaalipäivä ei käännä tulosta, se kertoo, että Halla-ahon karisma voi olla yllättävän äkkiä eduskuntavaalien jälkeen rapistumassa. Joko ihmiset kyllästyivät kirjaviisaaseen artikulointiin?

Vihreiden kannatus, 14,3 prosenttia, on Pekka Haaviston mukaan vaalivoitto, mutta ei ehkä niin hivelevä kuin Haavisto julkisesti halusi antaa ymmärtää. Vihreät ovat koulutettujen ihmisten puolue eli vihreiden väki käy yleensä hyvin äänestämässä eurovaaleissa. Vihreillä olisi pitänyt olla saumaa myös suurempaa kannatukseen. Oikeastaan vihreitä voikin pitää näin vaalien epäonnistujana.

Keskustan kannatus oli eduskuntavaalien heikolla tasolla, 13,8 prosenttia. Keskusta oli jälleen häviäjä, vaikka ei enää putoaja. Vasemmistoliiton uskoteltu kantoaalto on nyt jo toista vaalia peräkkäin kateissa. Kannatus nyt vain 7,4 prosenttia.

Suurin voittaja oli kokoomus. Se on Suomen selvästi suosituin europuolue 20,9 prosentin kannatuksella. Tämä vaali oli kokoomuksen voitto. Ja jonkinlaisen voittona vaalia voi pitää myös SDP, jonka kannatus oli ennakkoäänien jälkeen 16,6 prosenttia. Yleensä sosiaalidemokraatit ovat olleet kotimaisia vaaleja heikompia eurovaaleissa.

Kirjoitus on julkaistu päätoimittaja Pekka Mervolan Huomioita-palstalla. Lue palstan kaikki kirjoitukset tästä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut