Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

AL: Suomalaisnaisen tietoihin lipsahti ennenaikainen kuolintieto – ei päässyt äänestämään vaalipäivän aamuna

Hanna Miettinen ei päässyt äänestämään erikoisen virheen vuoksi. Arkistokuva. Jaana Kautto

Jaakko Närhi

Tuusniemeläinen Hanna Miettinen ei päässyt sunnuntaina äänestämään europarlamenttivaaleissa erikoisen syyn vuoksi.

Hän oli virallisen äänioikeusrekisterin mukaan kuollut. Asiasta kertoi sunnuntaina iltapäivällä Aamulehti.

Miettinen kertoo Aamulehdelle menneensä aamupäivällä äänestyspaikalle, jossa häntä ei löydetty äänioikeutettujen joukosta. Miettinen oli vasta vaihtanut sukunimensä, mutta äänioikeutta ei löytynyt vanhalla eikä uudella sukunimellä.

Tässä vaiheessa Miettinen muisti pari viikkoa aiemmin tuleen kirjeen, jossa ilmoitettiin, että kirkosta eroamisen seurauksena hänen tietoihinsa oli merkitty kuolintieto.

– Olin aika ällikällä lyöty, että miten tuo voi olla edes mahdollista. Luulisi, että jos sattuu tuollainen erehdys, niin pidetään huoli että kaikki viranomaiset saavat tietää, Miettinen sanoo.

Väestörekisterikeskus tiedotti tapauksesta hieman ennen iltakahdeksaa. Tiedotteen mukaan virheellinen kuolintieto korjattiin väestötietojärjestelmään heti virheen tultua ilmi, mutta tietoa ei korjattu väestötietojärjestelmän pohjalta huhtikuun alussa perustettuun äänioikeusrekisteriin, jonne kaikki 5.4.2019 jälkeen väestötietojärjestelmässä kuolleiksi kirjatut äänioikeutetut merkitään automaattisesti äänioikeutta vailla oleviksi.

Väestörekisterikeskus kertoo palauttaneensa Miettisen äänioikeuden virheen ilmettyä. Tiedotteen mukaan Miettinen tavoitettiin, ja hän pääsi lopulta äänestämään.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut