Yle: Syyrialaisella Isis-leirillä on 44 suomalaista, kertovat leirin suomalaisnaiset

Al-Holin leirille kuljetettiin yli 70 000 ihmistä ennen kuin terroristijärjestö Isis menetti viimeisen tukikohtansa Baghuzissa kevään aikana. LEHTIKUVA/AFP

STT

Koillis-Syyriassa sijaitsevalla Al-Holin Isis-leirillä on 44 suomalaista, kertoo viisi suomalaisnaista leirillä Ylelle.

Ylen toimittajan tapaamat naiset kertovat haluavansa palata lastensa kanssa Suomeen. Yhteensä leirillä on naisten mukaan 44 suomalaista, joista 11 on äitejä ja 33 heidän lapsiaan.

Osa lapsista on syntynyt Syyriassa, naiset kertovat. He sanovat jo pyrkineensä pois Isisin alueelta, mutta eivät kyenneet lähtemään ilman salakuljettajien vaatimia maksuja.

Al-Holin leirille kuljetettiin yli 70  000 ihmistä ennen kuin terroristijärjestö Isis menetti viimeisen tukikohtansa Baghuzissa kevään aikana.

<story-element type="paragraph"> Aiemmin palanneita ainakin toistakymmentä

Yksi Ylen toimittajan tapaamista naisista on aiemmin julkisuudessa ollut Sannaksi esittäytynyt nainen, jota CNN:n toimittaja haastatteli alkuvuonna. Hän kertoi jo tuolloin haluavansa palata Suomeen.

Tuolloin kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen sisäministeriön poliisiosastolta kertoi STT:lle, että ihmisen pääsyä omaan kotimaahan ei voi estää, jos tällä on Suomen kansalaisuus ja kunnossa olevat matkustusasiakirjat. Hän kertoi Suomen kuitenkin pyrkivän siihen, että tulijat jäisivät viranomaisten seurantaan.

Suojelupoliisin analyytikko Saana Nilsson kertoi maaliskuussa, että konfliktialueilta oli palannut Suomeen jo noin 20 ihmistä. Ensimmäiset heistä palasivat hänen mukaansa pettyneinä, mutta viimeisimmät ainoana vaihtoehtona Isisin julistaman kalifaatin romahduksen myötä.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) puolestaan kertoi silloin, että Pohjoismaat haluavat tuomita Isisin riveissä taistelleet kansainvälisessä tuomioistuimessa, mieluiten Lähi-idässä lähellä tapahtumapaikkoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut