Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Brexit-puolue suuntaa kohti vaalivoittoa Britanniassa – Farage sai kannattajiltaan rocktähden kohtelun

Brexit-puolueen Nigel Farage kampanjatilaisuudessa Lontoon Olympia-messuhallissa tiistaina. LEHTIKUVA/AFP

STT

Basso hakkaa niin, että rintakehässä tuntuu. Brexit-puolueen perustaja Nigel Farage huudattaa yleisöä Olympia-messuhallissa Lontoossa, viimeisessä isossa kampanjatilaisuudessa ennen torstain EU-vaaleja.

–  Valtaapitävät, he eivät ole peloissaan, he ovat kauhuissaan, Farage sanoo.

Arviolta muutaman tuhannen kokoinen yleisö elää voimakkaasti mukana. Ihmisillä on rinnuksillaan turkooseja ruusukkeita, joissa uhotaan politiikan muuttuvan pysyvästi.

–  20 vuotta olen yrittänyt tehdä itseni työttömäksi, Farage sanoo ja luettelee EU-johtajia, joiden kanssa on ollut napit vastakkain.

Jean-Claude Juncker, Donald Tusk, Michel Barnier ja varsinkin liberaaliryhmän Guy Verhofstadt saavat kukin vuorollaan voimakkaat buuaukset.

Yllätysvieraaksi on kutsuttu Tshekin entinen presidentti Vaclav Klaus, joka kertoo maastaan löytyvän paljon brexitläisten ystäviä.

Britannian oli tarkoitus jättää EU jo maaliskuun lopussa, mutta erolle myönnettiin kuusi kuukautta lisäaikaa. Siksi vaalit on nyt pakko järjestää.

Äänestyspäivä on saarivaltiossa jo torstaina. Tulokset julkaistaan kaikissa EU-maissa samaan aikaan, sunnuntai-iltana.

<story-element type="paragraph"> Konservatiiveille povataan kovaa tappiota

Selkeitä vaihtoehtoja tarjoavat puolueet näyttävät menestyvän Britanniassa parhaiten. Vasta viitisen viikkoa sitten perustettu brexit-puolue olisi saamassa isoimman kannatuksen, noin 26 paikkaa, käy ilmi Politicon ennusteesta.

EU:ssa pysymistä kannattavat liberaalidemokraatit olisivat kasvattamassa paikkojensa määrän yhdestä 12 paikkaan. EU-jäsenyyttä kannattavien äänet jakautuvat useammalle puolueelle.

Britannia valitsee 73 europarlamentaarikkoa 751-paikkaiseen parlamenttiin. Jos Britannia lähtee unionista, jaetaan osa siltä vapautuvista paikoista jäsenmaiden kesken.

Faragen brexit-puoluetta on soviteltu Euroopan parlamentissa osaksi laajaa populistipuolueiden ryhmää, mutta liittymistä ei ole vielä vahvistettu. Liberaalidemokraatit kuuluvat liberaaliryhmään ja konservatiivit tällä kaudella ECR:ään.

Open Europe -ajatushautomon politiikan tutkija Dominic Walsh uskoo, että EU-vaaleissa melkein kaikki äänestäjät haluavat lähettää viestin brexitistä. EU-vaalien äänestysaktiivisuus on kuitenkin perinteisesti ollut alhainen, eikä vaalista välttämättä saada hänen mukaansa kunnon kuvaa siitä, mitä kansa brexitistä ajattelee.

<story-element type="paragraph"> Mayn paineet erota voivat kasvaa

EU-vaalit on Walshin mukaan nähty saarivaltiossa ennenkin protestivaaleina, ja äänestäjät ovat näpäyttäneet valtapuolueita.

Pääministeri Theresa Mayn konservatiiveille ennustetaan kuitenkin nyt järisyttävää tappiota. Ennusteiden mukaan puolueen kannatus voisi tippua jopa alle kymmenen prosentin viiden vuoden takaisesta noin 24 prosentista.

Walsh uskoo, että erittäin huono tulos kasvattaisi pääministeri Mayn paineita jättää tehtävänsä.

–  Tilanne näyttää kamalalta konservatiivien osalta. Jos he tippuvat alle kymmenen prosentin tai jäävät neljännelle tai viidennelle sijalle, näyttää se erityisen pahalta.

<story-element type="paragraph"> Liberaalit toivoo uutta kansanäänestystä

Britannian EU-eroa vastustavat liberaalidemokraatit kampanjoivat tiistai-iltana yökerhossa, Waterloo-sillan alla.

Puolueen varajohtaja ja maan parlamentissa istuva Jo Swinson kertoi STT:lle olevansa iloinen siitä, että EU-vaalit järjestetään.

Vaaleissa äänestäjät pääsevät kertomaan pääministerille ja oppositiossa istuvalle työväenpuolueelle, että he haluavat pysäyttää kaaoksen.

–  Monet tässä maassa ovat täysin kyllästyneitä jatkuvaan brexit-pyöritykseen, joka ei näytä johtavan mihinkään vaan vain vahingoittavan maatamme.

Puolue toivoo, että Britanniassa järjestettäisiin uusi kansanäänestys.

Pääministeri May lupasi tiistaina, että parlamentti pääsee äänestämään uuden kansanäänestyksen järjestämisestä. May ei itse tue ajatusta, mutta yrittää löytää vielä kerran yhteisymmärryksen brexit-sopimuksesta konservatiivien ja työväenpuolueen välillä.

Swinsonin mielestä pääministeriltä kuultiin vain kauniita sanoja, jotka eivät tarkoita mitään.

–  Meidän pitää olla hyvin varovaisia Theresa Mayn vaikuttamispuheiden kanssa. Ilmoitus ei vielä muuta hänen kantaansa. Hän ei ole sitoutunut kansanäänestyksen järjestämiseen brexit-sopimuksesta.

...................

Korjattu aiempaa uutista klo 13.50: May lupasi tiistaina, että parlamentti pääsee äänestämään, ei maanantaina.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut