Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitusneuvottelut käyntiin, Rinne uhkuu optimismia: uskoo, että viiden puolueen toiveet saadaan soviteltua yhteen

Säätytalolle saapuneet neuvottelijat suhtautuivat luottavaisesti tiukkaan aikataulutavoitteeseen.

Säätytalolle saapui alkuiltapäivästä tyytyväisyyttään hyriseviä poliitikkoja, kun hallitusneuvottelut alkoivat tilannekuvakatsauksella. Neuvotteluja vetävän Antti Rinteen (sd.) mukaan alkuun etsitään puolueiden kesken yhteistä näkemystä muun muassa ilmasto-, koulutus- ja talousteemoista varsinaisten neuvotteluiden pohjaksi.

Hallitusneuvotteluissa ovat mukana SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.

Rinne puhui toimittajille Säätytalon aulassa ennen hallitusneuvotteluiden alkamista. SDP:n puheenjohtaja uhkui optimismia siitä, että hallitusneuvotteluissa löydetään yhteisymmärrys moniin koukeroisiin teemoihin.

Rinne esimerkiksi lupaili, että hallitusohjelmassa linjataan, kuinka sote-uudistus aiotaan toteuttaa parlamentaarisella valmistelulla.

– Uskon, että yhteinen tahto on päästä eteenpäin niin, ettei asiaa tarvitse miettiä joka vaalikauden alussa uudelleen, Rinne totesi.

Rinne myös uskoi, että neuvotteleva viisikko pystyy löytämään yksimielisyyden metsien hakkuista ja hiilinielujen lisäämisestä.

– Luulen, että kaikilla on se tavoite, että raaka-ainehuolto metsäteollisuuteen pystytään huolehtimaan ja samalla hiilinieluista.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto arvioi, että kysymykset esimerkiksi hiilinieluista ja eri investointeihin vaikuttamisesta nousevat esille neuvotteluissa.

– Kaikki kysymykset, jotka vaikuttavat ilmastoon, mutta missä yhteiskunnalla ei ole keinoja niihin vaikuttamiseen, ovat hankalia asioita, Haavisto sanoi.

Vihreiden kanssa hakkuu- ja hiilinielukysymyksissä eri linjoilla olevan keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ei ennättänyt kommentoida aihetta ennen Säätytalon portaisiin kipuamista.

Puolueiden johtohahmojen lisäksi Säätytalolle marssi esimerkiksi kansanedustajia. Vihreiden ryhmään liittyi myös Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki.

– Olemme pyrkineet käyttämään parhaita kykyjämme, Haavisto perusteli Sinnemäen kutsumista paikalle.

Taloudellista tilannekuvaa puolueille saapuivat kertaamaan muun muassa Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn ja valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki.

Sosiaalisen tilannekuvan esittelee yksikönpäällikkö Anne Lounamaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta ja ekologisen tilannekuvan Helsingin yliopiston ympäristöekonomian professori Markku Ollikainen.

Rinne ilmoitti, että hallitusohjelma pyritään saamaan aikaiseksi 24. toukokuuta mennessä eli reilun kahden viikon päästä.

– Uskon, että tämä on mahdollista. Nyt pitää vain jäntevästi huolehtia siitä, että pöydissä neuvotellaan ja tehdään ratkaisuja, Rinne kommentoi tiukkaa aikataulua.

Vihreiden Haavisto toivoi, että tiukasta aikataulusta huolimatta neuvotteluissa ehdittäisiin sopia mahdollisimman monista yksityiskohdista.

– Aina voi tulla mutkia matkaan – viisi puoluetta, ei ole aina helppoa sopia yksityiskohdista, Haavisto pohti.

Sipilä arvioi, että kahdessa viikossa ehtii tehdä paljon asioita.

– Sitten kun asiat ovat valmiita, niin sitten täältä lähdetään.