Rinne uskoo pohjan hallitusneuvotteluihin ratkeavan tänä iltana – lopputulos julki huomenna

Orpo SDP-tapaamisen jälkeen: Paljon rakentavaa, mutta paljon asioita vielä auki.

SDP:n puheenjohtaja, hallitustunnustelija Antti Rinne vastaamassa tiedotusvälineille tavattuaan kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon eduskunnassa Helsingissä. Martti Kainulainen / Lehtikuva

Olli Kuivaniemi / STT

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan kokoomuksen ja SDP:n aamupäivän hallitustunnustelutapaamisessa jatkettiin keskustelua laajasti.

– Mitään valmista ei tullut, mutta oli paljon rakentavaa ja paljon myöskin asioita, jotka ovat vielä auki, Orpo sanoi tapaamisen jälkeen.

Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) puolestaan kuvasi aamupäivän neuvotteluja hyviksi.

Rinne sanoi, että hän jää nyt miettimään, minkä ratkaisun tekee. Rinne kommentoi tilannetta lyhyesti heti tapaamisen päätyttyä.

Ennen tapaamista Rinne sanoi uskovansa, että pohja hallitusneuvotteluihin ratkeaa tänä iltana.

Rinteen mukaan huomenna eduskuntaryhmien tilaisuudessa käydään läpi tunnustelijan tehtävän lopputulokset ja vasta silloin ne ovat julkisia.

– Tänään ei ole julkista tietoa vielä. Täytyy noudattaa kutyymiä (käytäntöä) tässä asiassa, että puolueet saa tietää ensiksi, miten mennään eteenpäin, ja sitten sen jälkeen media, Rinne sanoi.

Kokoomuksen Orpo totesi aamun palaveriin mennessään, että nyt neuvotellaan siitä, onko löytynyt perusteita yhteisille hallitusohjelmaneuvotteluille.

– Koska on eri puolueita, on erilaisia näkemyksiä. Katsotaan, löytyykö riittävästi yhteistä, Orpo totesi.

Yleisimmät veikkaukset hallituspohjaksi ovat matkan varrella olleet SDP:n ja kokoomuksen varaan rakentuva sinipuna sekä kansanrintama, jossa suurimmat puolueet olisivat SDP ja keskusta.

Keskustassa hallitusovea on pidetty vain raollaan vaalitappion jälkeen, mutta kansanrintaman osakkeet ovat tuntuneet silti olleen nousussa viime päivinä. Maanantaiset Helsingin Sanomien kannatuskyselyn heikot luvut keskustalle voivat kuitenkin osaltaan syödä hallitushaluja puolueessa.

Molemmissa päällimmäisissä hallituspohjavaihtoehdoissa olisivat todennäköisesti mukana vihreät ja RKP.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto totesi tapaamisen jälkeen eilen, ettei hänelle syntynyt mielikuvaa, mikä pohja voisi olla hallitustunnustelijalle mieluisin. Myös RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson toppuutteli, ettei minkään puolueen kannata ottaa hallitukseen menoa itsestään selvyytenä, vaan kokonaisuus varmasti ratkaisee.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut