Kiinan pääkauppaneuvottelija matkustaa Yhdysvaltoihin selvittämään tullinokkapokkaa

Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Steven Mnuchin ja kauppaedustaja Robert Lighthizer tapasivat kiinalaisia neuvottelukumppaneitaan viime viikolla Pekingissä. LEHTIKUVA/AFP

STT

Yhdysvaltain ja Kiinan välisen tullikiistan Kiinan pääneuvottelija, varapääministeri Liu He matkustaa Yhdysvaltoihin, kiinalaisviranomaiset vahvistavat. Liun on määrä saapua Washingtoniin torstaina, mikä avaa neuvotteluiden 11. kierroksen.

Pitkään käytyjen kauppasopimusneuvotteluiden arveltiin ottaneen merkittävää takapakkia, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump syytti Kiinaa viikonloppuna kauppaneuvotteluiden vaikeuttamisesta.

Yhdysvallat aikoo korottaa tullimaksuja 10 prosentista 25 prosenttiin perjantaista lähtien. Tullien alaisena olevan tuonnin arvo on 200 miljardia dollaria.

Kiinan osakekurssit lähtivät maanantaina voimakkaaseen laskuun viikonlopun kommenttien pohjalta. Esimerkiksi Shanghain pörssi painui lopulta alimmilleen kolmeen vuoteen.

Liun varmistettu vierailu valoi uskoa neuvotteluiden jatkumiseen ja elvytti osakemarkkinoita. Shanghai SSE Composite Index kipusi lopulta 0,7 prosenttia vihreälle, kun se maanantaina sukelsi yli viisi prosenttia.

Myös Hongkongin pääindeksi Hang Seng sulkeutui hienoisessa nousussa.

<story-element type="paragraph"> "Suurin huoli maailmantaloudelle"

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtajajohtaja Christine Lagarde sanoi tiistaina jatkuvan kauppasodan muodostavan suurimman uhan maailmantaloudelle.

–  Kiinan ja Yhdysvaltain väliset jännitteet ovat selvä uhka maailmantaloudelle, Lagarde sanoi ja lisäsi, että huhut ja tviitit heikentävät mahdollisuutta sopimuksen syntymiseen.

Samassa tapahtumassa Pariisissa puhunut Ranskan talousministeri Bruno Le Maire varoitteli niin ikään, että suurvaltojen peitsienkalistelu voi vahingoittaa maailmantaloutta.

–  Tullien korotus on aina päämäärätön ja ikävä päätös Yhdysvalloille, Kiinalle, euroalueelle, Euroopalle ja maailman talouskasvulle, Le Maire luetteli.

<story-element type="paragraph"> Merkittävää takapakkia

Yhdysvallat on koventanut Kiinan vastaisia toimiaan muun muassa siksi, että Washington on närkästynyt siihen, ettei Kiina ole pitänyt kiinni lupauksistaan.

–  Viimeisen viikon aikana olemme nähneet Kiinan lupausten murenevan. Sanoisin, että he ovat perääntyneet sitoumuksistaan, joita he ovat jo tehneet, Yhdysvaltain kauppaedustaja Robert Lighthizer kertoi toimittajille ilmoittaessaan tullikorotuksista.

Kauppaneuvotteluiden on kerrottu olevan loppusuoralla, mutta valtiovarainministeri Steven Mnuchinin mukaan neuvottelut ottivat pahasti takapakkia viikonloppuna.

Tullikorotukset ovat olleet Yhdysvalloissa pidempään pöydällä, mutta niitä on aiemmin lykätty käynnissä olevien kauppaneuvottelujen takia. Trump on uhannut laajentaa tullimaksuja myös uusiin kiinalaistuotteisiin siten, että tullit koskisivat käytännössä kaikkia maahan tuotavia kiinalaistuotteita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut